Preskoči na glavni sadržaj

Igor Bezinović odabran za sudjelovanje na CPH:LAB–u 

Među 20 filmaša odabranih za sudjelovanje na ovogodišnjem CPH:LAB–u, koji se od 5. do 15. studenog održava u sklopu Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Kopenhagenu, našao se i redatelj Igor Bezinović. Intenzivne radionice traju 10 dana, sudionici su podijeljeni u 10 timova (po dva člana), a za pretvaranje ideje u film imaju godinu dana. 

Igor Bezinović rođen je u Rijeci 1983. godine. Diplomirao je filozofiju, sociologiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te Filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Režirao je petnaestak kratkometražnih filmova i dugometražni dokumentarac Blokada. Predavač je na brojnim filmskim radionicama, a filmom se bavi profesionalno i amaterski. 

Bezinović je u timu s mađarskim redateljem Gáborom Hörcherom koji je sa svojim dokumentarcem Drifter ušao na selekcijsku listu za nominacije za 28. Europsku filmsku nagradu, popularno nazvanu 'europski Oscar'. 

Cilj CPH:LAB–a je uspostava dugoročnih veza između redatelja i producentskih kuća s fokusom na stvaranje tzv. 'europske mreže'. Većina sudionika je iz Europe kao i producent koji će biti dodijeljen svakom od 10 projekata pa samim time i timova. Rezultati prijašnjih izdanja CPH:LAB–a sjajni su filmovi koji su svoje premijere većinom imali na nekim od najprestižnijih filmskih festivala na kojima su osvajali i nagrade. Sam CPH:LAB potiče kreativnost i prekograničnu suradnju, a mlade filmaše potiče da svoje projekte stvaraju kroz partnerstvo i nove pristupe koprodukcijama. 

Podsjetimo, na istoj radionici prošle godine sudjelovala je mlada redateljica Sonja Tarokić, a prethodni polaznici CPH:LAB–a bile su animatorica Petra Zlonoga i redateljica Željka Suková, čiji je film Zimsko čudo (u suradnji s brazilskim redateljem Gustavom Beckom) nastao upravo na inicijativu radionice. 

Ostali detalji dostupni su na službenim stranicama CPH:LAB–a

Naslovna fotografija: Igor Bezinović 
(*Autor fotografije: Danko Vučinović

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.