Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski naslovi nagrađeni na festivalu u Trstu

Dugometražni igrani prvijenac Jurja Lerotića, Sigurno mjesto, osvojio je posebno priznanje žirija 34. Filmskog festivala u Trstu. Uz to, najboljim kratkometražnim naslovom proglašen je američko-hrvatski film Plima redateljice Eve Vidan, a manjinska koprodukcija Vizija leptira osvojila je nagradu filmskog portala Cineuropa. Ovogodišnje, 34. izdanje Filmskog festivala u Trstu odvijalo se od 21. do 28. siječnja

"Posebno priznanje ide filmu Sigurno mjesto jer je autor s nama podijelio emocionalno iscrpljujuće, vizualno zapanjujuće i duboko osobno putovanje koje nas suočava licem u lice sa smrću, najvećim ljudskim strahom," stoji u objašnjenju žirija (Weronika Czołnowska, Beatrice Fiorentino, Stefan Ivančić) Filmskog festivala u Trstu. 

Sigurno mjesto Jurja Lerotića od svoje trijumfalne premijere na Filmskom festivalu u Locarnu, gdje se ovjenčalo s trima nagradama, dosad je osvojila više od deset priznanja. Film je također bio i nacionalni kandidat za nagradu Oscar. Film je nastao u produkciji kuće Pipser, a producentica je Miljenka Čogelja

Najboljim kratkometražnim naslovom festivala proglašen je film Plima autorice Eve Vidan, koji nastaje u američko-hrvatskoj produkciji. Žiri (Doris Bauer, Bernd Buder, Giampiero Raganelli) ističe kako se radi o "delikatnoj priči ispričanoj očima djeteta, o ženskom predmodernom društvu u kojem žene, kroz sve generacije, vladaju svojim okruženjem - drevnim mediteranskim selom, u kojem morska voda ima pročišćavajuću, eteričnu moć. Film dotiče temeljni trenutak u našim životima - djetinju spoznaju kratkoće života, što je u ovom slučaju ujedno i svijest o kraju svijeta, uništenog kaosom i podlošću modernosti."

U sklopu festivala dodjeljuje se i nagrada filmskog portala Cineuropa (Cineuropa Award) - a ona je ove godine pripala filmu Vizija leptira ukrajinskog redatelja Maksyma Nakonechnyija koji nastaje u hrvatskoj manjinskoj koprodukciji (hrvatska koproducentica je Anita Juka, 4Film).

"Cineuropa je odabrala ovaj debitantski film zbog njegovog stila, zbog režije koja posuđuje iz klasične i suvremene kinematografiju, multiplicirajući kutove gledanja tradicionalnim kamerama, dronovima, TV snimkama, društvenim mrežama. Film pripovijeda o katarzi moderne žene, heroine vlastitog oslobođenja, koja je pobjegla od statusa žrtve. Ona je borkinja traumatizirana ratom koja propituje ono što joj se čini očiglednim - metafora za odlučnost ukrajinskog naroda. Odabrali smo ga zbog dirljive skromnosti i tvrdoglavog stoicizma u izvedbi Rite Burkovske. Ovaj film s jedne strane promatra društvene proturječnosti u Ukrajini, a s druge proučava mehanizme rata koji se koriste da se protivnici uništavaju strahom. Kroz sukob u Donbasu – koji su posljednjih godina prikazali i mnogi ruski filmovi – ova koprodukcija Ukrajine, Češke, Hrvatske i Švedske baca tužno aktualno svjetlo na situaciju od ruske invazije. Na ovog mladog filmaša treba obratiti pozornost."

Podsjetimo, domaći filmaši slavili su i na industrijskom dijelu festivala. Projekt dugometražnog dokumentarno-igranog filma Fiume o morte! redatelja Igora Bezinovića i producenata Vanje Jambrović i Tibora Kesera (Restart) osvojio je nagradu LASER Film Award u sklopu sekcije This is It. Osim toga, HBO Europe nagrada koja se dodjeljuje u sklopu sekcije Last Stop Trieste pripala je projektu 1 Dan, 365 sati redateljice Eylem Kaftan iz Turske i koproducentice Sabine Krešić (Fade In).

Filmski festival u Trstu održavao se od 21. do 28. siječnja, a riječ je o vodećem talijanskom festivalu posvećenom filmovima i filmašima iz srednje i istočne Europe. Više detalja o festivalu pronađite na službenoj stranici

Naslovna fotografija: scene iz filmova Plima; Sigurno mjesto; Vizija leptira

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.