Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi u retrospektivi prestižnog San Sebastiana

Četvrt stoljeća nakon pada Berlinskog zida, Međunarodni filmski festival San Sebastian organizira opsežnu retrospektivu kinematografija zemalja bivšeg istočnog bloka, u kojoj će biti prikazani Crnci, Fine mrtve djevojke, Krugovi i Grbavica.

Istočna obećanja: autobiografija Istočne Europe (Eastern Promises. Autobiography of Eastern Europe) retrospektivni je program Međunarodnog filmskog festivala u San Sebastianu nastao povodom obilježavanja 25. obljetnice pada Berlinskog zida. Program je fokusiran na kinematografije zemalja nekadašnjeg istočnog bloka, tj. na njihovu produkciju od 2000. do danas. Opsežan program od 50 naslova publiku će podsjetiti na neke od najuspješnijih filmova nastalih u ovim zemaljama te skrenuti pozornost na filmaše koji bilježe sve više uspjeha na festivalskoj sceni.

U suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, za prikazivanje u programu odabrane su Fine mrtve djevojke Dalibora Matanića i Crnci  Zvonimira Jurića i Gorana Devića, dva naslova koji se redovito pojavljuju na listama najboljih hrvatskih filmova proteklog desetljeća. U programu će biti prikazane i dvije hrvatske manjinske koprodukcije: višestruko nagrađivani Krugovi Srdana Golubovića, nastali u koprodukciji Srbije, Njemačke, Francuske, Slovenije i Hrvatske, te Zlatnim medvjedom nagrađena Grbavica Jasmile Žbanić, nastala u koprodukciji Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Njemačke i Austrije. Tijekom listopada i studenog Izbor iz retrospektive prikazat će se i u Valenciji, a među odabranim naslovima nalaze se i Fine mrtve djevojke. Više o programu i filmovima potražite ovdje.

Međunarodni filmski festival San Sebastian jedna je od najznačajnijih svjetskih filmskih manifestacija. Na njegovom 62. izdanju, koje se održava od 19. do 27. rujna 2014., u natjecateljskom će programu svoje nove filmove premijerno prikazati Susanne Bier, Christian Petzold, François Ozon, Danis Tanović i mnogi drugi. Više informacija potražite na službenoj stranici festivala.

Naslovne fotografije: Crnci; Fine mrtve djevojke

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.