Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi u Annecyju: Slom u natjecateljskom programu i fokus na stop-animaciju

Tjedan nakon Animafesta, u Francuskoj se održava 54. izdanje još jednog značajnog festivala animacije – Međunarodni festival animiranog filma u Annecyju. U natjecateljskom programu studentskog filma bit će prikazan Slom Davida Lovrića, a u suradnji s Animafestom organiziran je i poseban program posvećen hrvatskoj stop-animaciji.

Slom je jedan od 56 filmova odabranih u natjecateljski program diplomskih filmova. Radi se o trominutnom radu Davida Lovrića, koji je nastao na Odsjeku za animaciju i nove medije pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te u koprodukciji Zagreb filma. Slom počinje prizorom antropomorfne figure s glavom slona koja stoji pred ogledalom u kupaonici. Kako tonemo u sve dublje i dublje slojeve organizma koji istovremeno nalikuje živčanom sustavu i biljci, lik čovjeka-slona reagira na nasilan i nepredvidljiv način, stvarajući neku vrstu koreografije koja završava nestajanjem samog lika.

U suradnji sa Svjetskim festivalom animiranog filma – Animafestom Zagreb organiziran je poseban program hrvatske stop-animacije. Program Hrvatska – terra incognita donosi neke od najuspješnijih domaćih animiranih filmova kao što su Plac Ane Hušman, Soba Ivane Jurić i Najmanji Tomislava Šobana, a Simulacra Ivane Bošnak i Thomasa Johnsona na festivalu će imati međunarodnu premijeru. Više o programu saznajte na ovoj poveznici.

U svrhu promocije hrvatske kinematografije u Annecyju, Hrvatski audiovizualni centar jučer je organizirao networking-domjenak, na kojem su bili prisutni hrvatski predstavnici te brojni međunarodni gosti festivala.

54. Međunarodni festival animiranog filma u Annecyju održava se od 9. do 14. lipnja, a više informacija o programu potražite na njegovim službenim stranicama.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.