Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na festivalu u Solunu; svjetska premijera Nedjelje Gorana Devića

Na 56. Međunarodnom filmskom festivalu u Solunu, koji se ove godine održava od 6. do 15. studenog, bit će prikazano sedam hrvatskih većinskih i manjinskih koprodukcija. Novi kratkometražni film Gorana Devića Nedjelja na festivalu će imati svjetsku premijeru, a u industrijskom programu bit će predstavljena dva domaća projekta.

U međunarodnom natjecateljskom programu festivala, koji donosi 15 naslova, natječu se i dvije manjinske hrvatske koprodukcije: Trema grčkog redatelja i scenarista Yorgosa Zoisa, nastala u koprodukciji s hrvatskim Nukleus Filmom, te Vrapci islandskog redatelja i scenarista Rúnara Rúnarssona, nastali u koprodukciji s hrvatskom MP filmskom produkcijom. 

U programu Balkan Survey, koji donosi recentna ostvarenja s Balkana, u glavnom natjecateljskom programu bit će prikazana još dva naslova: Zvizdan Dalibora Matanića u produkciji Kinorame i manjinska koprodukcija Naša svakodnevna priča redateljice Ines Tanović, nastala u koprodukciji s hrvatskim Spiritus movensom. 

Kratkometražna selekcija istog programa donosi i svjetsku premijeru filma Nedjelja redatelja Gorana Devića, koji priča o radoznalom devetogodišnjaku koji, ne slušajući oca, odluta i vidi nešto što nije trebao vidjeti. Goran Dević potpisuje i scenarij filma, za kameru je bio zadužen Branko Linta, za montažu Vanja Siruček, a za produkciju Hrvoje Osvadić i Petnaesta umjetnost. Glavne uloge u filmu nose Lana Barić, Krešimir Mikić i Alex Rakoš.

U programu Youth Screen našla su se još dva kratkometražna filma: nagrađivani film Une Gunjak Kokoška nastao u koprodukciji hrvatskog Nukleus Filma, te animirani film Stakleni čovjek Danijela Šuljića, nastao u produkciji Kreativnog sindikata. 

Također, u industrijskoj sekciji festivala Agora Work in Progress bit će predstavljena dva projekta: Goran redatelja Nevija Marasovića koji nastaje u produkciji tvrtke Antitalent te bugarsko-hrvatska koprodukcija Vojvoda redateljice Sophie Zornitsae, koja nastaje u koprodukciji s hrvatskom Focus Mediom. 

Međunarodni filmski festival u Solunu jedan je od najstarijih u Europi. Osnovan je 1959. godine i jedno je od najvažnijih mjesta za promociju regionalnih kinematografija. Više informacija saznajte na službenoj festivalskoj stranici

Naslovna fotografija: Nedjelja 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.