Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi na “Black Nights” filmskom festivalu u Tallinu

Na “Black Nights” filmskom festivalu, koji se u glavnom gradu Estonije održava od 13. do 29. studenoga, u službenu međunarodnu konkurenciju uvrštena je animirana manjinska koprodukcija Život s Hermanom H. Rottom Chintis Lundgren, dok će u ostalim programima biti prikazani Zvizdan Dalibora Matanića i hrvatska manjinska koprodukcija Vrapci islandskog redatelja Rúnara Rúnarssona, te animirani film Čoban Matije Pisačića. Nekoliko dana kasnije u Tallinu počinje i Međunarodni festival kratkometražnog filma Sleepwalkers, u čijem se službenom programu natječe kratkometražni igrani film Dan Marjana, redatelja i scenarista Igora Jelinovića. 

Manjinska koprodukcija Život s Hermanom H. Rottom kratkometražni je film nastao tehnikom crtanja na papiru, a govori o štakoru Hermanu H. Rottu koji živi sam u svom neurednom stanu. Film se na festivalu u Tallinu prikazuje u međunarodnoj konkurenciji, ali i u programu nove estonske animacije. Režiju i animaciju potpisuje Chintis Lungren, scenarij Draško Ivezić i Chintis Lundgren, a produkciju estonski studio Chintis Lungreni Animatsioonstuudio, Adriatic Animation iz Pule, Umjetnička organizacija Anima iz Zagreba i danski GoodJobStudios. Život s Hermanom H. Rottom prikazan je na nizu međunarodnih festivala gdje je osvojio nekoliko nagrada i priznanja, kako žirija tako i publike. 

Dugometražni igrani film Zvizdan Dalibora Matanića i hrvatska manjinska koprodukcija Vrapci islandskog redatelja Rúnara Rúnarssona prikazuju se u Panorami – programu koji prikazuje izbor najboljih filmova s festivalske scene, a uz Panoramu, Vrapci se prikazuju i u programu pod nazivom Just film. Animirani film Čoban Matije Pisačića prikazat će se u sklopu programa Animated Dreams u sekciji nazvanoj 'Posebne projekcije: Mitologije budućnosti'. 

Dan Marjana, redatelja i scenarista Igora Jelinovića, nastao u produkciji Blank_filmski inkubator iz Zagreba prikazuje se na Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma Sleepwalkers. Film se bavi nemogućnošću komunikacije između dvoje ljudi koji su ne tako davno bili bliski, a nastao je putem glumačkih improvizacija, te u ciljano nekontroliranim uvjetima snimanja. Glavne uloge tumače Ana Ledenko i Josip Lukić, direktor fotografije je Marko Jerbić, montažer Vedran Senjanović, a producent Dario Juričan. Film je sufinanciran sredstvima Grada Splita, dok koprodukciju potpisuju Kino Klub Split i Udruga Metronom. Inače, Međunarodni festival kratkometražnog filma Sleepwalkers, koji se ove godine održava od 17. do 21. studenog, postoji od 2000., a dio je velikog festivala Tallin Black Nights. Festival organizira Baltic film and media school of Tallin, te je jedini festival kratkometražnog i studentskog filma u Estoniji. 

Podsjetimo i kako je na 14. izdanje koprodukcijskog sajma Baltic Event koji se u Talinnu u sklopu filmskog festivala održava od 16 do 18. studenog uvršten projekt dugometražnog igranog filma Ljepši kraj, u režiji Mihe Knifica i produkciji Nukleus Filma. Na sajmu će biti predstavljeno 12 projekata iz 11 europskih zemalja. Film Ljepši kraj nastaje prema istoimenom romanu Bekima Serjanovića, scenarij potpisuje Marjan Alčevski, a producent je Siniša Juričić

Inače, u glavnim programima 19. izdanja “Black Nights” filmskog festivala - najvažnijeg filmskog festivala na Baltiku - prikazat će se 227 dugometražnih filmova iz 79 zemalja. Festival otvara legendarni film My Grandmother redatelja Kotea Mikaberidzea, a zatvara novo ostvarenje renomiranog japanskog animatora Mamorua Hosoda The Boy and the Beast. Svi ostali detalji vezani uz festival dostupni su na ovoj poveznici

Naslovne fotografije: scene iz filmova Dan MarjanaŽivot s Hermanom H. Rottom

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.