Preskoči na glavni sadržaj

Dva hrvatska filma nagrađena na Be There! festivalu 

Na petom izdanju Be there! festivala, koji se održao od 15. do 18. listopada na grčkom otoku Krfu, nagrađena su dva domaća naslova. Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji Dalibora Barića i Tomislava Babića proglašen je najboljim dugometražnim filmom, dok je manjinska koprodukcija Život s Hermanom H. Rottom Chintis Lundgren osvojio nagradu publike za najbolji kratkometražni film.

Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji eksperimentalni je film u režiji Dalibora Barića i Tomislava Babića, koji zajedno potpisuju i scenarij i montažu filma, nastalog u produkciji Kinokluba Zagreb. Film govori o tajanstvenoj Fondaciji koja financira rad Instituta za istraživanje parapsiholoških fenomena i mentalnih filmova. Korespondencija između Fondacije i Instituta obavlja se preko odabranog izvjestitelja. Radi objektivnog i povjerljivog izvještavanja Fondacija koristi agente s induciranim, sintetičkim identitetom. Taj proces privremeno potpuno suzbija izvornu osobnost agenta. Izvjestitelj Isidor Dukas dolazi u Institut. Suočavanjem s jednim od testnih subjekata, nešto što je trebala biti rutinska kontrola pretvara se u labirint bez kraja. Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji nagrađen je za najbolji scenarij i najbolje oblikovanje zvuka na ovogodišnjim Danima hrvatskog filma, dok je Daliboru Bariću na Pulskom filmskom festivalu uručena godišnja Nagrada Vedran Šamanović.

Manjinska koprodukcija Život s Hermanom H. Rottom kratkometražni je film nastao tehnikom crtanja na papiru, a govori o štakoru Hermanu H. Rottu koji živi sam u svom neurednom stanu. Jednog dana mala mačka iz visokog društva vidi pijanog Hermana kako se vraća iz kafića, pomisli kako je šarmantan i odluči se useliti u stan zajedno s njim. Režiju i animaciju potpisuje Chintis Lungren, scenarij Draško Ivezić i Chintis Lundgren, a produkciju estonski studio Chintis Lungreni Animatsioonstuudio, Adriatic Animation iz Pule, Umjetnička organizacija Anima iz Zagreba i danski GoodJobStudios. Film je prikazan na nizu međunarodnih festivala, a nagrade je osvojio na zagrebačkom Animafestu te u Motovunu i Beču.

U sklopu Be there! festivala ove je godine prikazano 707 filmskih ostvarenja iz cijelog svijeta, a u natjecateljskom su programu prikazana još dva hrvatska filma: Stakleni čovjek Daniela Šuljića i Razgovor Ane Horvat. Više informacija potražite na ovoj poveznici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.