Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi i filmaši na 22. Sarajevo Film Festivalu

Osim filmova u natjecateljskim i nenatjecateljskim programima ovogodišnjeg SFF-a, premijerno će se prikazati i dugometražni prvijenac Igora Šeregija ZG80 te dokumentarni film Neželjena baština Irene Škorić. Već tradicionalno, domaći naslovi prikazat će se i u sklopu programa Festival mediteranskog filma Split te Zagreb Film Festivala (najbolje od Kockica). Filmaši iz Hrvatske svoje su mjesto pronašli i u selekciji CineLink, a sedmero mladih i perspektivnih filmskih profesionalaca sudjelovat će u jubilarnom 10. izdanju programa Talents Sarajevo. Uz to u sklopu programa Docu Rough Cut Boutique predstavit će se projekt F**k YU redateljica Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić nastao u produkciji HFS-a. 

Hrvatski filmovi u natjecateljskim i nenatjecateljskim programima SFF-a 

U glavnom natjecateljskom programu dokumentarnih filmova Sarajevo Film Festivala koji se održava od 12. do 20. kolovoza prikazat će se četiri domaća naslova: Iza lica zrcala redateljice Katarine Zrinke Matijević, Kino otok u režiji Ivana Ramljaka, te njemačko-srpsko-hrvatska koprodukcija Četiri pasoša Mihajla Jevtića (hrvatski koproducent je Fade In) i srpsko-hrvatska koprodukcija Zid smrti, i tako to Mladena Kovačevića (hrvatski koproducent je Restart). 

Uz ove, u natjecateljskom programu kratkometražnih filmova prikazuje se Zvir u režiji Miroslava Sikavice. U natjecateljskom programu dugometražnih filmova izvan konkurencije prikazat će se hrvatski naslov Transmania grupe od 15 redatelja (Dalibor Matanić, Sonja Tarokić, Hana Jušić, Bobo Jelčić, Zvonimir Jurić, Vlatka Vorkapić, Jasna Zastavniković, Filip Šovagović, Ivan Salaj, Tanja Golić, Petar Orešković, Stanislav Tomić, Edi Mužina, Ivan Sikavica, Sara Hribar), a program U fokusu koji donosi najbolja ostvarenja regionalne kinematografije prikazuje još tri domaća naslova: S one strane u režiji Zrinka Ogreste i dvije manjinske koprodukcije: Trema redatelja Yorgosa Zoisa i Sieranevada Cristija Puiua

SFF premijere: ZG80 i Neželjena baština

U Programu Pretpremijera prikazuju se tri domaća naslova: ZG80 Igora Šeregija te dvije manjinske koprodukcije, Oslobođenje Skoplja Rade i Danila Šerbedžije te Dnevnik mašinovođe Miloša Radovića. Također, u istom se programu prikazuju dvije epizode televizijske serije Novine u režiji Dalibora Matanića, dok program Suočavanje s prošlošću premijerno prikazuje dokumentarni film Neželjena baština Irene Škorić

Otvoreno kino (Open air), Festival mediteranskog filma Split, Zagreb Film Festival (najbolje od Kockica)

U sklopu programa Otvoreno kino (Open air) prikazat će se dugometražni igrani film Dobra žena Mirjane Karanović. Osim premijera novih bosanskohercegovačkih filmova, u ovom programu publika u kinu pod zvijezdama može vidjeti izuzetno kvalitetnu europsku produkciju, nezavisnu američku produkciju, a ne izostaju ni filmovi iz bliže dokumentarne produkcije. Isti će se naslov, uz film Sieranevada, prikazati i u sklopu programa Bosanskohercegovački Film koji prikazuje gotovo svu godišnju filmsku produkciju u BiH ali i filmove autora koji žive i rade u inozemstvu. 

U sklopu programa Festival mediteranskog filma Split u Sarajevu će se prikazati tri kratkometražna igrana i jedan animirani hrvatski film: Lula & Bručke Igora Jelinovića, Minjonja njanjonja Josipa Lukića, Ritki zrak Šimuna Šituma i Planemo Veljka Popovića. Zagreb Film Festival (najbolje od Kockica) pak donosi pet kratkometražnih igranih naslova: Igra malog tigra Jasne Nanut, Piknik Jure Pavlovića, Indonezija Darije Blažević, Belladonna Dubravke Turić i Zvjerka Daine O. Pusić

CineLink, Talents Sarajevo, Docu Rough Cut Boutique, Dječji program

Koprodukcijski market CineLink predstavlja najperspektivnije regionalne dugometražne projekte u fazi razvoja i financiranja, a u njegovu su selekciju uvrštena tri projekta hrvatskih autora: Mare švicarsko-hrvatske redateljice Andree Štaka i produkciji Okofilm Productions, Illyricvm u režiji Simona Bogojevića Naratha i produkciji Kinorame te Samo zatvori oči u režiji Jure Pavlovića i produkciji Sekvence. Sva tri projekta su dugometražni igrani filmovi, a posljednja dva naslova podržana su sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra u kategorijama razvoja scenarija i razvoja projekta te proizvodnje. 

Na 10. jubilarnom Talents Sarajevo, programu Sarajevo Film Festivala namijenjenom mladim filmskim profesionalcima iz regije, sudjeluje i sedmero mladih profesionalaca iz Hrvatske. Riječ je o glumicama Juditi Franković i Dariji Karić te glumcu Ediju Ćeliću, producentici Tajani Bakota, scenaristu Ivanu Turkoviću Krnjaku, snimateljici Dubravki Kurobasa i redateljici Silvi Ćapin, koja će u programskom segmentu Pack&Pitch pod stručnim mentorstvom raditi na svom projektu Tajnice (produkcija Eclectica). 

Docu Rough Cut Boutique Sarajevo film festivala namijenjen je dokumentarnim projektima u završnoj fazi montaže. Autori pet odabranih projekata na Docu Rough Cutu pet će dana raditi s vrhunskim europskim stručnjacima za dokumentarni film. U sklopu ovog programa predstavit će se i domaći projekt F**k YU redateljica Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić nastao u produkciji Hrvatskog filmskog saveza. Ovaj se dokumentarni film bavi Jugoslavijom, socijalizmom, obitelji, međugenaracijskim odnosima i osobnim putovanjem prema zrelosti. 

Dječji program prikazuje manjinsku koprodukciju Dobro utrošeno poslijepodne u režiji Martina Turka (direktor fotografije je Radislav Jovanov Gonzo, montažer Tomislav Pavlic, a hrvatski koproducent Studio dim). 

Dodajmo kako ovogodišnji SFF 12. kolovoza otvara kultni film Taksist (Martin Scorsese, 1976.), a tom će prilikom Robertu De Niru (1943.) koji je u filmu odigrao glavnu ulogu biti uručeno prvo Počasno Srce Sarajeva za životno djelo za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti – najveće priznanje Sarajevo Film Festivala. 

Detaljan raspored projekcija potražite u publikaciji Keep an Eye on Croatian Films @ Sarajevo, a sve informacije o Festivalu ovdje.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.