Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski film obara rekorde – Svećenikova djeca ostvarila najbolje kino-otvaranje domaćeg filma

U nepunih mjesec dana hrvatski film ponovno obara rekorde na domaćim kino-blagajnama. Otočku komediju Svećenikova djeca Vinka Brešana do kraja vikenda otvaranja (završno sa 6. siječnja) pogledalo je čak 33 759 gledatelja.

Film Svećenikova djeca ostvario je najbolje otvaranje domaćeg filma u Hrvatskoj od osamostaljenja, pretekavši po broju gledatelja još uvijek aktualni kino hit Sonja i bik Vlatke Vorkapić (9 949 gledatelja), ali i ranije uspješnice kao što su Larin izbor: izgubljeni princ Tomislava Rukavine (11 105) i Što je muškarac bez brkova Hrvoja Hribara (10 337). Film Svećenikova djeca sa svojih 33 759 gledatelja i box-office zaradom koja je tri puta veća od dosadašnjeg rekordera (Sonja i bik) uvjerljivo je zasjeo na tron najuspješnijih kino-otvaranja domaćih filmova.

Prirodno je da me veseli što je prvi vikend u Hrvatskoj film 'Svećenikova djeca' vidjelo preko 30 000 ljudi. Naravno, mnogi će reći da gledanost za film možda i nije ključna, no svi smo svjesni da se filmovi proizvode javnim novcem i bitno je da hrvatska javnost pokazuje interes za njih. Sigurno je da sinergija Sonje i bika, Svećenikove djece i nakon toga Zagonetnog dječaka može etablirati domaći film u hrvatskoj javnosti kao najvažniji kulturni proizvod u Republici Hrvatskoj, izjavio je Vinko Brešan.

Sudeći prema ovom više nego uspješnom početku, 2013. godina mogla bi biti godina hrvatskog filma –  najavljuju to prve box-office statistike za Svećenikovu djecu, ali i fantastična gledanost romantične komedije Vlatke Vorkapić koja i dalje ostvaruje nevjerojatne rezultate – do kraja petog tjedna prikazivanja (3. siječnja) pogledalo ju je 63 402 gledatelja.

Čestitam Vinku i Vlatki i ostalim autorima ovih filmova, ne manje srdačno čestitam glumcima, producentima, filmskim djelatnicima, a osobito hrvatskim distributerima, prikazivačima i medijima.  Zahvaljujem Hrvatskom audiovizualnom vijeću koje je donosilo odluke koje su omogućile ovaj dobitak. Da biste dobili na lutriji, važno je da prvo kupite srećku: u našem slučaju, za početak važno je proizvesti nekoliko kvalitetnih i publici zanimljivih filmova. Odlični rezultati dvaju hrvatskih filmova u samo dva mjeseca nisu stvar lutrije, već velikog rada svih koji su znali pročitati i provesti Nacionalni program u kojem je gledanost i vidljivost jedan od glavnih ciljeva. Itekako su pomogli HRT, koji je ljetos otvorio prostor domaćim filmskim djelima te podjednako RTL i Nova TV koji su se uključili u reklamne kampanje, izjavio je Hrvoje Hribar, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra.

Glavni junak Svećenikove djece je mladi i predani svećenik don Fabijan (Krešimir Mikić) koji u sklopu svoje službe stiže na mali dalmatinski otok. Zabrinut zbog rapidnog pada nataliteta on u duhu katoličke vjere započinje neobičnu akciju bušenja zapakiranih kondoma. U njegovoj kućnoj manufakturi uskoro mu se pridružuju dva otočka redikula – trafikant (Nikša Butijer) i mahniti apotekar (Dražen Kühn), koji zajedničkim snagama ubrzo ukidaju svu postojeću kontracepciju na otoku. Njihova akcija rezultira nizom poroda i vjenčanja što zainteresira i glavnog biskupa koji odluči posjetiti otok.

Glavne uloge u filmu su ostvarili Krešimir Mikić, Nikša Butijer, Dražen Kühn i Marija Škaričić, dok u ostalim ulogama nastupaju Jadranka Đokić, Goran Bogdan, Lazar Ristovski, Zdenko Botić, Filip Križan i mnogi drugi. Scenarij i glazbu filma potpisuje Mate Matišić, fotografiju Mirko Pivčević, a produkciju Ivan Maloča.

Film Svećenikova djeca realiziran je u produkciji Interfilma i u koprodukciji Zillion Filma iz Beograda. Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra te uz potporu fonda Eurimages. Za distribuciju filma zadužen je Continental film.

Fotografije iz filma mogu se preuzeti ovdje.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.