Preskoči na glavni sadržaj

Horror Vacui Borisa Poljaka osvojio Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma

U subotu, 20. svibnja, dodjeljene su nagrade 32. izdanje Dana hrvatskog filma. U konkurenciji natjecateljskog programa bilo je čak 68 animiranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, namjenskih te kratkih i srednjometražnih igranih filmova. 

Ocjenjivački sud u sastavu Josip Grozdanić, Mirta Puhlovski i Nina Violić dodijelio je Grand Prix, odnosno Veliku nagradu za najbolji film festivala dokumentarnom filmu Horror Vacui Borisa Poljaka koji kroz duge, asocijativno povezane kadar-sekvence upozorava na postojeću militarizaciju u svijetu.

Ocjenjivački je sud obrazložio kako Poljakov dokumentarno-eksperimentalni film na prepoznatljiv, izvoran, artistički krajnje promišljen i zaokružen način iza straha od praznog prostora u naslovu nudi strah od ispunjenog prostora, osobito ako ga ispunjavaju sofisticirano oružje i vojnici u različitim odorama. Stilski se nadovezuje na prethodne nagrađivane Poljakove filmove Splitski akvarel, Autofocus i Oni samo dolaze i odlaze.

Ovaj meditativni film upozorava na sve veću hiper militarizaciju svijeta u kojem živimo te istražuje kako to utječe na ljudsku psihu. Scenarist, redatelj i direktor fotografije filma je Boris Poljak, montažer je Damir Čučić, a Ruzina Frankulin je dizajner zvuka. Producenti filma su Matko Burić i Hrvoje Selec u produkciji Hrvatskog filmskog saveza. Distributer filma je Split Screen.

Primivši nagradu Boris Poljak naglasio je i kako Dani hrvatskog filma zaslužuju bolji tretman jer oni su jedinstvena prilika da se cjelokupna produkcija koja nije dugi igrani film vidi na jednom mjestu.

U popratnom programu festivala Dana HAVC je obilježio 15 godina djelovanja, Zagreb film i Pula film festival slavili su 70 godina, a održane su radionice, okrugli stol, filmski kviz, izložba filmskih plakata i koncerti.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.