Preskoči na glavni sadržaj

Uskoro počinju 32. Dani hrvatskog filma

Ovogodišnje, 32. izdanje Dana hrvatskog filma održat će se u zagrebačkom Studentskom centru (Savska 25) od 15. do 21. svibnja. Na festival je pristiglo 147 filmskih naslova, a u službenoj konkurenciji za brojne nagrade i priznanja prema odabiru selektora natjecat će se njih 67. Osim filmskog, Dani nude i bogat popratni program, u sklopu kojeg će se održati i posebno događanje kojime se obilježava 15. obljetnica Hrvatskog audiovizualnog centra. 

"Nakon osam godina izbivanja, Dani hrvatskog filma vratili su se u Savsku 25, u Studentski centar, gdje je sve i počelo 1992. godine. Kao jedan od ukupno dva nacionalna filmska festivala, Dani su uvijek bili manifestacija na kojoj se susreću i upoznaju ljubitelji filma, kolege, budući suradnici i prijatelji. Pratim ih od samog početka; najprije kao gledatelj, potom autor pa selektor, a sada i ravnatelj, što me ispunjava ponosom, ali i obvezujućim osjećajem odgovornosti. Govoreći u ime malobrojnog no vrlo vrijednog i entuzijastičnog tima koji stoji iza 32. DHF, mogu reći da smo počašćeni ulogom koja nam je dodijeljena te da ćemo se svojski potruditi ove Dane učiniti sjajnim festivalom kao što uostalom i zaslužuju," rekao je prilikom predstavljanja programa ravnatelj Dana, Zvonimir Rumboldt.  

U kategoriji animiranog filma, Bruno Razum odabrao je 13 naslova, u kategoriji dokumentarnog filma Ivana Marinić Kragić odabrala je njih 11, dok kategorija igranog filma broji 20 filmova prema odabiru Kristijana MilićaDamir Čučić u kategoriji eksperimentalnog filma odabrao je 7, a Radislav Jovanov Gonzo u kategoriji namjenskog filma 16 filmskih uradaka.

Cijeli natjecateljski program možete pronaći na ovoj poveznici

Veliku nagradu za najbolji film festivala tzv. Grand Prix te Nagrade Dana hrvatskog filma (za najbolju režiju, najbolji scenarij, najbolju kameru, najbolju montažu, najbolje glumačko ostvarenje te najbolju glazbu) dodijelit će tročlani ocjenjivački sud: filmski kritičar Josip Grozdanić, producentica Mirta Puhlovski te glumica Nina Violić. Društvo hrvatskih filmskih redatelja dodijelit će najboljem redatelju/redateljici u dobi do 30 godina nagradu Jelena Rajković, tjednik Glas koncila nagradu Zlatna uljanica za promicanje etičkih vrijednosti na filmu, a tu je i nezaobilazna Nagrada publike.

H15 – 15 godina u našem filmu

Osim službenog programa, ovogodišnji festival nudi i bogat popratni program. Hrvatski audiovizualni centar obilježava 15 godina djelovanja, a tom će se prilikom, u srijedu, 17. svibnja od 20 sati, održati poseban program sastavljen od prigodnog govora ravnatelja Chrisa Marcicha, te projekcijom izbora filmova sufinanciranih od strane HAVC-a:

  • Glad / Petra Zlonoga / 2014. / 6′ / animirani film
  • Najmanji / Tomislav Šoban / 2013. / 15′ / animirano-eksperimentalni film
  • Muški film / Nebojša Slijepčević / 2012. / 12′ / dokumentarni film
  • Nova hipi budućnost / Dalibor Barić / 2011. / 4′ / eksperimentalni film
  • Zvir / Miroslav Sikavica / 2016. / 15′ / igrani film

Ovo se događanje odvija u sklopu programa "H15 – 15 godina u našem filmu" kojime HAVC, u suradnji s najvećim domaćim festivalima, obilježava 15 godina djelovanja.

Na Danima 70. rođendan slave i Zagreb film i Pulski filmski festival. Edukativni program nudi radionicu "Audicija kao networking" te Radionicu filmske kritike, a za ljubitelje filmske kulture i zabave na rasporedu su okrugli stol na temu Hrvatski film i publika, filmski kviz, koncert grupe Ljetno kino i nastup DJ-eva. 

Detaljan raspored događanja na 32. Danima hrvatskog filma možete pronaći ovdje

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.