Preskoči na glavni sadržaj

Halimin put osvojio dvije nagrade u Cottbusu

Halimin put, treći dugometražni igrani filma Arsena Antona Ostojića, prikazan je u natjecateljskom programu Festivala istočnoeuropskog filma u Cottbusu, gdje je osvojio dvije nagrade: pohvalu međunarodnog žirija i Nagradu publike.

Na jučer završenom Festivalu istočnoeuropskog filma u Cottbusu film Halimin put osvojio je dvije nagrade. Drama o muslimanki Halimi koja traži ostatke svoga posvojenog i u ratu izgubljenog sina prikazana je u natjecateljskom programu dugometražnog filma, gdje je nagrađena je pohvalom međunarodnog žirija, a osvojila je i Nagradu publike.

Halimin put nastao je u produkciji Arkadene Zagreb i sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, a premijerno je prikazan na Festivalu igranog filma u Puli gdje je osvojio Zlatnu Arene za sporednu glumicu (Olga Pakalović) te Nagradu publike Zlatna vrata Pule. Film je koprodukcija Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije, glavne uloge u filmu odigrali su Alma Prica, Olga Pakalović, Mijo Jurišić i Mustafa Nadarević, a režirao ga je Arsen Anton Ostojić (Ta divna splitska noć, Ničiji sin) prema scenariju Feđe Isovića. Halimin put trenutno se može pogledati u hrvatskoj kinodistribuciji, a svoj festivalski život nastavlja na Black Nights Film Festivalu u Talinu (12. - 28. 11.) te na Međunarodnom filmskom festivalu u Kairu (27. 11. - 6. 12.).

Nagradu za najbolji dugometražni film ovogodišnjeg festivala osvojio je Dan žena (Dzien Kobiet) poljske redateljice Marije Sadowske, a najboljim redateljem proglašen je također poljski redatelj Leszek David za film Ti si Bog (You Are God). Cjeloviti popis nagrada provjerite ovdje.

Podsjetimo, 22. izdanje Festivala istočnoeuropskog filma u Cottbusu održavalo se od 6. do 11. studenog. Radi se o najvažnijem festivalu posvećenom istočnoeuropskoj kinematografiji, a održava se od 1991. godine u Cottbusu, gradu koji se zbog blizine granice s Poljskom smatra njemačkim vratima na istok. U kratkometražnoj selekciji ovogodišnjeg festivala prikazana je i Zimica Hane Jušić, a organiziran je i program filmova Branka Schmidta, a prije svakog naslova prikazan je po jedan recentni kratkometražni naslov mladih hrvatskih redatelja. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.