Preskoči na glavni sadržaj

Glad i Simulacra na festivalima u Bristolu i Ottawi

Animirani filmovi Glad autorice Petre Zlonoge i Simulacra tandema Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona, nastali u produkciji Bonobostudija, ovog tjedna igraju na dva prestižna festivala: na Festivalu kratkometražnog filma i animacije Encounters u Bristolu i na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Ottawi.

Dvadeseto izdanje jednog od vodećih festivala animiranog filma u Velikoj Britaniji, festivala Encounters, donosi u svojih tridesetak programa neke od najzanimljivijih animiranih i igranih filmova današnjice, a festivalski pobjednici bit će izravno nominirani za nagradu BAFTA, Oscar, nagradu Europske filmske akademije i Cartoon d'Or. Simulacra je na rasporedu 18. rujna u natjecateljskom programu Strah i prezir, a Glad igra dan kasnije, u petak 19. rujna, u natjecateljskom programu Neobična ljepota.

Glad je i jedini hrvatski film uvršten u Međunarodnu panoramu 38. Međunarodnog festivala animiranog filma u Ottawi. Takozvani OIAF jedan je od najvećih festivala animacije u Sjevernoj Americi, ujedno jedan od najdugovječnijih: osnovao ga je daleke 1976. godine Kanadski filmski institut. Glad je na rasporedu 18. i 20. rujna. 

U prvih šest mjeseci prikazivanja filmovi Glad i Simulacra mogu se pohvaliti izvrsnim rezultatima: animirani film Glad umjetnice i dizajnerice Petre Zlonoge broji 21 festival, a osvojio je tri nagrade. Od velikih uspjeha treba izdvojiti prikazivanje na velikim festivalima na čak tri kontinenta: zagrebačkom Animafestu, festivalu Anima Mundi u Brazilu i japanskoj Hiroshimi. Film Simulacra Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona, izrađen u tehnici stop-animacije, natječe se na 23 festivala, a osvojio je tri nagrade. Film je prikazan i u posebnim programima Animafesta i Annecyja. 

Naslovne fotografije: Glad; Simulacra

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.