Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski animatori u Hirošimi

U glavnom programu 15. bijenalnog Međunarodnog festivala animiranog filma u Hirošimi, koji se održava od 21. do 25. kolovoza, natječe se kratkometražni film Glad Petre Zlonoge, a jedan od članova Međunarodnog žirija bit će redatelj i animator Joško Marušić, kojem festival ujedno priređuje i veliku retrospektivu.  

U retrospektivu je odabrano 12 kratkometražnih radova koji donose presjek Marušićeve animatorske karijere: Iznutra i izvana (1978.), Perpetuo (1978.), Riblje oko (1980.), Neboder (1981.), Tamo (1985.), Lice straha (1986.), Kod kuće je najbolje (1980.), Okrenut će vjetar (1990.), Miss Link (1999.), I Love You Too (1991.), U susjedstvu grada (2006.) i špicu zagrebačkog Animafesta 1982. godine. Uz njega, svoj će retrospektivni program dobiti još troje poznatih svjetskih animatora srednje generacije – Kōji YamamuraBärbel Neubauer i Joanna Priestley.  

Glad redateljice i scenaristice Petre Zlonoge festivalsku je premijeru imao na Animafestu Zagreb u lipnju, a osvojio je nagradu za najbolji animirani film u međunarodnoj konkurenciji 12. Tabor Film Festivala. Film je realiziran u tehnici olovke i tuša na papiru, a nastao je u produkciji zagrebačkog Bonobostudija. Za Grand Prix Hirošime, u iznosu od milijun jena (oko 55 tisuća kuna), natječe se s još 58 naslova iz preko 20 zemalja.

Spomenimo i da je jedna od članica ovogodišnje selekcijske komisije festivala hrvatsko-švicarska animatorica Michaela Müller, autorica nagrađivanog filma Miramare, koja je diplomirala pri Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu.

Hirošima je osnovana 1985. godine i danas je jedan od najvažnijih festivala animacije na svijetu. Uz Annecy, Ottawu i zagrebački Animafest jedan je od festivala koji imaju izravnu potporu ASIFA-e, krovne međunarodne institucije za animirani film.

Više o filmovima retrospektive Joška Marušića možete pronaći na stranicama producenta, Zagreb filma, a o čitavom programu 15. Međunarodnog festivala animiranog filma u Hirošimi na ovom linku.

Naslovne ilustracije: Riblje oko; Glad

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.