Preskoči na glavni sadržaj

Počinje 24. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb

Ovogodišnje, kratkometražno, izdanje Animafesta održat će se od 3. do 8. lipnja godine u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol s popratnim programima i posebnim događanjima na brojnim zagrebačkim lokacijama. Suradnjom Animafesta, HAVC-a i nezavisnih digitaliziranih kina po prvi puta program će moći pratiti i publika izvan Zagreba – u čak 16 gradova tijekom čitavog trajanja festivala.

S više od 400 filmova u svim programima Animafest 2014. nudi potpuni pregled svjetske animacijske scene, od snažnih kinematografija, velikih imena, oskarovaca i svjetskih premijera, preko rijetkih radova iz afričkih zemalja, mladih talenata i studenata, do retrospektiva majstora Jurija Norštejna i Normana McLarena, zatim velikog tematskog programa lutka-filma, znanstvenog skupa Animafest Scanner s priznatim stručnjacima i bogati popratni program koncerata, izložbi i razgovora s autorima.

Čak 40 hrvatskih filmova našlo se u programu ovogodišnjeg izdanja. U Velikoj panorami prikazuju se filmovi Glad Petre Zlonoge i Cura koja je voljela bajke Čejen Černić. Za Nagradu Dušan Vukotić (najbolji studentski film) borit će se David Lovrić s diplomskim filmom Slom, koji će tjedan dana nakon Animafesta zaigrati i na Annecyju, zatim Finili su Mare bali Natka Stipaničeva i Povratak osječke autorice Jelene Oroz.

Najbolje od cjelokupne dvogodišnje produkcije kratkometražnog hrvatskog animiranog filma predstavlja Hrvatska panorama s devet filmova: 1000 Danijela Žeželja, Bla Martine Meštrović, Najmanji Tomislava Šobana, Skriveni talent Mirana Miošića, Fliper Darko Vidačkovića, Skretničar Davora Međurečana, Požuda Irene Jukić-Pranjić, Bei mir bist du schön Darka Bakliže i Zlatkine žute minute Krešimira Zimonića.

Ono što je posebno ove godine jest da Animafest više nije ekskluzivno zagrebački događaj, već će se u po prvi puta proširiti cijelom Hrvatskom. Naime, tijekom čitavog trajanja festivala publika diljem zemlje moći će istodobno sa zagrebačkom uživati u umjetničkoj animaciji koju uglavnom nema prilike vidjeti u redovnoj kinodistribuciji ili na televiziji. Devetnaest odabranih animiranih filmova prikazivat će se u čak 16 nezavisnih kina – u Čakovcu, Daruvaru, Gospiću, Koprivnici, Korčuli, Novskoj, Pazinu, Poreču, Puli, Rovinju, Samoboru, Sisku, Splitu, Velikoj Gorici, Zaboku i Osijeku

Program Animafest u nezavisnim kinima – Krenimo u kino! nastao je u suradnji Animafesta i Hrvatskog audiovizualnog centra, a nastavlja se na uspješan projekt digitalizacije nezavisnih kinoprikazivača. Donosi izbor iz tri festivalska segmenta, Lutka-film, Cartoon d'Or, Program za djecu i mlade te dugometražni naslov Usvajanje odobreno.

S liste od preko 150 uglednih svjetskih gostiju festivala može se izdvojiti Adam Wright, stručnjak za specijalne efekte koji je ostvario briljantnu karijeru u filmu i visokoj modi. Surađivao je s Timom Burtonom i Lady Gagom, kompanijama Disney, Warner Brothers i Jim Henson's Creature Shop te kreirao efekte filmova o Harryju Potteru i otvaranja Olimpijskih igara u Londonu. Wright će u Zagrebu održati radionicu animatronike u sklopu Programa za djecu i mlade.

Sve informacije o bogatom programu 24. Animafesta možete pronaći na službenim stranicama.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.