Preskoči na glavni sadržaj

Filmovi Najsretniji čovjek na svijetuDa li ste videli ovu ženu? u konkurenciji 79. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji

Novi dugometražni film redateljice Teone Strugar Mitevske, Najsretniji čovjek na svijetu, imat će svjetsku premijeru u natjecateljskom programu Horizonti (Orizzonti) 79. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji. Film nastaje u koprodukciji s hrvatskom kućom Terminal 3, a koproducentica je Vanja Sremac. Osim toga, debitantski igrani film redateljskog dvojca Dušana Zorića i Matije Gluščevića, Da li ste videli ovu ženu?, koji nastaje u koprodukciji s hrvatskom kućom Dinaridi Film, a čija je koproducentica Tena Gojić, premijerno se prikazuje u paralelnom programu Tjedan kritike (Settimana Internazionale della Critica). U oba filma glumi hrvatska glumica Ksenija Marinković. Venecijanska Mostra odvija se od 31. kolovoza do 10. rujna. 

Najsretniji čovjek na svijetu film je o Asji, četrdesetogodišnjakinji bez partnera, koja živi u Sarajevu. Da bi upoznala nekog novog, jednu subotu završi na speed datingu. Spajaju je sa Zoranom, 43-godišnjim bankarom. Međutim, Zoran ne traži ljubav, već oprost.

Redateljica filma je Teona Strugar Mitevska, koja uz Elmu Tataragić potpisuje i scenarij. Direktorica fotografije je Virginie Saint Martin, a montažer je Per K. Kirkegaard. Jednu od većih uloga u filmu nosi i hrvatska glumica Ksenija Marinković dok ostale glavne uloge igraju Jelena Kordić Kuret, Adnan Omerović, Labina Mitevska, Ana Kostovska i Izudin Bajrović.

Glavna producentica filma je Labina Mitevska, a koproducenti su Sébastien Delloye, Danijel Hočevar, Vanja Sremac, Maria Møller Christoffersen, Amra Bakšić Čamo i Adis Đapo.

Film je nastao u produkciji Sisters and Brother Mitevski (Sjeverna Makedonija) s Entre chien et loup (Belgija), Vertigo (Slovenija), Frau Film (Danska), Terminal 3 (Hrvatska) i SCCA/pro.ba (Bosna i Hercegovina).

Film je, između ostalog, podržan i sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Program Horizonti, u sklopu kojeg će Da li ste videli ovu ženu? imati svjetsku premijeru, dio je službene selekcije venecijanske Mostre, uz glavno natjecanje čiji su filmovi u konkurenciji za Zlatnog lava. Program je posvećen autorima čiji filmovi predstavljaju nove trendove u izražavanju i estetici međunarodne kinematografije. 

Podsjetimo, i prošli film Teone Strugar Mitevske, Bog postoji, njeno ime je Petrunija (2019.), nastao je u koprodukciji s Hrvatskom (Spiritus movens, Zdenka Gold), a za vrijeme svog festivalskog života postigao je mnoge uspjehe, od kojih se posebno izdvaja nagrada Ekumenskog žirija na Berlinaleu, te nagrada LUX Europskog parlamenta. 

Svjetsku premijeru na 79. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji imat će također manjinska koprodukcija Da li ste videli ovu ženu? i to u sklopu paralelnog programa Tjedan kritike (Settimana Internazionale della Critica). Riječ je o dugometražnom igranom prvijencu redateljskog dvojca Dušana Zorića i Matije Gluščevića, koji potpisuju i scenarij. 

Priča je to o srednjovječnoj ženi Draginji, koja u vrelini ljetnih dana luta ulicama grada i postaje svačiji prijatelj u potrazi za izgubljenim pamćenjem.

Glavnu ulogu filma tumači Ksenija Marinković. U pratećim ulogama pojavljuju se Isidora Simijonović, Boris Isaković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan, Jasna Đuričić, Radoje Čupić, Olga Odanović, Milica Mihajlović, Ivana Vuković, Miloš Timotijević, Isidora Minić, Alex Elektra i drugi.

Hrvatsku ekipu, između ostalih, još čine i koproducentica Tena Gojić, direktorica filma u Hrvatskoj Tena Trstenjak i majstor zvuka Luka Gamulin. 

Film Da li ste videli ovu ženu? producirala je Čarna Vučinić ispred Non-Aligned Films iz Srbije, u suradnji s Radio-televizijom Srbije, Fakultetom dramskih umetnosti i zagrebačkom producentskom kućom Dinaridi Film, uz podršku Filmskog centra Srbije i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Tjedan kritike je nezavisna i paralelna sekcija Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji koji organizira SNCCI - Savez talijanskih filmskih kritičara. Program se sastoji od natjecateljskog djela koji sadrži sedam debitantskih filmova te od dva posebna događaja s projekcijama filmova koji su izvan konkurencije. Osim Da li ste videli ovu ženu?, u natjecateljskom djelu prikazuje se još šest naslova. 

U industrijskom dijelu venecijanske Mostre, predstavit će se i hrvatski projekt redateljice Hane Jušić i producentice Ankice Jurić Tilić (Kinorama), Bog neće pomoći. Projet je jedan od njih 27 koji sudjeluju na devetom izdanju koprodukcijskog sajma Venice Gap-Financing Market. Sajam je dio programa Venice Production Bridge, a odvijat će se od 2. do 4. rujna za vrijeme festivala.

Ovogodišnje, 79. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji održava se od 30. kolovoza do 10. rujna. Riječ je, uz festivale u Cannesu i Berlinu, o jednoj od najvažnijih i najstarijih filmskih manifestacija na svijetu. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.