Preskoči na glavni sadržaj

Filmovi Krste Papića i Miroslava Mikuljana na izložbi Ajnhajtclub u Beču

U bečkom MuseumsQuartieru, u izložbenom prostoru frei_raum Q21, u utorak 6. srpnja otvorena je izložba Ajnhajtclub (Klub jedinstvo), kojom Austrija obilježava 50. godišnjicu od stupanja na snagu Sporazuma sa Socijalističkom Federativnom Republikom Jugoslavijom, kojim je omogućena legalna i dobrovoljna radna migracija, ali i pokrenut fenomen gastarbajtera.

Izložbu je osmislio umjetnik i kustos Bogomir Doringer, a na njoj se prikazuju i filmovi dvoje hrvatskih redatelja: Specijalni vlakovi Krste Papića (1971. godina, produkcija Zagreb film) te Putnici Eldorado Expressa (1970.) i Jesenice-Stuttgart itd... (1972.) Miroslava Mikuljana, oba u produkciji Kinokluba Zagreb.

Izložba istražuje povijest gastarbajtera u kontekstu radničkih klubova, koji nisu bili samo prostori njegovanja i razvoja kulturnog identiteta ili uspostavljanja osjećaja pripadnosti, nego su služili i kao ventil uslijed nostalgije za domovinom. Također, izložba predstavlja šarenu panoramu fenomena gastarbajtera, od trodimenzionalnih avatara, preko modernog folklora i interaktivnih performansa do intervencija, a koncentrira se oko projekcije filmskog eseja Marte Popivode Yugoslavija: How Ideology Moved Our Collective Body te okuplja radove umjetnika iz svih nekadašnjih republika.

Izložba traje do 5. rujna, a ulaz je besplatan.   

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.