Preskoči na glavni sadržaj

Filmovi Ivana Ladislava Galete u njemačkom Centru za umjetnost i medije

Dva filma hrvatskog konceptualnog i multimedijskog umjetnika Ivana Ladislava Galete – PíRâMídas 1972-1984 i Wal(l)zen uvrštena su u postav velike izložbe 'Umjetnost u pokretu. 100 remekdjela s medijem i kroz medije. Operativni kanon' koja se 13. srpnja 2018. godine otvara u Centru za umjetnost i medije u njemačkom Karlsruheu, poznatijem kao ZKM.  

Izložba čiji koncept zajedno potpisuju austrijski multimedijski umjetnik, teoretičar i kurator te aktualni direktor ZKM-a Peter Weibel i njemački teoretičar medija Siegfried Zielinski, prikazat će razvoj medijske umjetnosti izborom pionirskih i najvažnijih umjetničkih djela čija se proizvodnja, distribucija i recepcija temelje na tehničkim izumima, uključujući fotografiju, film, umjetnost zvuka, multimedijsko kazalište, radiofonijsku i televizijsku umjetnost, videoumjetnost i videoinstalacije, medijske akcije, kao i umrežene i suradničke umjetničke prakse aktualne tijekom protekla dva desetljeća.   

Izložba, navodi se u obrazloženju koncepta, također nudi 'operativni kanon' medijske umjetnosti koji 'zaobilazi strateške žanrovske podjele na videoumjetnost, filmsku umjetnost, medijske instalacije ili internetsku umjetnost' te se usmjerava na intermedijske i transmedijske umjetničke prakse. 

Dva filma hrvatskog konceptualnog i multimedijskog umjetnika Ivana Ladislava Galete – PíRâMídas 1972-1984 (1984) i Wal(l)zen (1989) naći će se među radovima istaknutih predstavnika medijske umjetnosti poput braće Lumière, Einsteina, Vertova i drugih. Dio izložbe su i djela pionira video-arta: Vallie Export, Billyja Viole, Steine i Woodyja Vasulke te radovi avangardnih kompozitora, kazališnih umjetnika, pisaca i teoretičara i mnogih drugih. 

Naslovne fotografije: scene iz filmova PíRâMídas 1972-1984Wal(l)zen; Ivan Ladislav Galeta

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.