Preskoči na glavni sadržaj

Filmovi Igora Grubića u muzeju MAXXI u Rimu

Serija autorskih filmova umjetnika Igora Grubića od utorka, 25. svibnja do nedjelje, 30. svibnja bit će predstavljena u MAXXI-ju - Nacionalnom muzeju umjetnosti 21. stoljeća u Rimu u sklopu izložbe pod nazivom Bigger than Myself. Heroic voices from ex-Yugoslavia. 

Novija povijest prostora bivše Jugoslavije prikazana je kroz četiri Grubićeva filma odabrana za ovaj program: East Side Story (2008.), Spomenik (2015.), Anđeli garavog lica (2006.) te Kako se kalio čelik (2018.).

Svaki od navedenih filmova iz različitih perspektiva i tehnika (found footage, dokumentarni, animacija) približava neke od najvažnijih događaja iz razdoblja tranzicije na ovim prostorima. Od reakcija i nasilja na održavanje Gay Pridea u Beogradu 2001. i Zagrebu 2002., ispričanih u East Side Storyju, do uništenja nekih impozantnih antifašističkih spomenika u 90-ima u filmu Spomenik; od štrajka rudara Kolubare (Anđeli garavog lica) koji je, među ostalim, doveo do pada Miloševića, do osobne priče bivšeg radnika čeličane koji sinu ostavlja uspomenu na ono što je bio, u animiranom filmu Kako se kalio čelik

Kustosica izložbe Bigger than Myself. Heroic voices from ex-Yugoslavia kao i video programa u okviru izložbe je Zdenka Badovinac

Dodatne informacije dostupne su na ovoj poveznici

Naslovna fotografija: scena iz filma Spomenik

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.