Preskoči na glavni sadržaj

Film svima 2021 — šesto izdanje inkluzivnog filmskog festivala u Rijeci

Šesto izdanje filmskog festivala Film svima, kojeg organizira Filmaktiv u partnerstvu s Udrugom gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije te Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije, otvara svoja vrata u četvrtak 23. rujna 2021. u prvom inkluzivnom kinu u Rijeci, UGIN Filmskom vrtu. 

Posebnosti ovogodišnjeg izdanja su projekcije rekordnog broja prevedenih i prilagođenih filmova, čak 8; prvi film prilagođen i preveden za gluhe i nagluhe te za slijepe i slabovidne, zahvaljujući Centru za audiodeskriptivne djelatnosti te održavanje besplatnih edukacija hrvatskog znakovnog jezika od 19 do 20 sati, odnosno 1 sat prije projekcija u UGIN Filmskom vrtu. Prva projekcija rezervirana je za osnovnoškolce i provodi se u zatvorenom formatu zbog epidemioloških smjernica. Za njih su prevedene i prilagođene dvije pilot epizode Malih letećih medvjeda, nastale 1989. u produkciji Zagreb filma.

Službeno otvaranje festivala održat će se u četvrtak, 23. rujna 2021. u 20 sati u UGIN Filmskom vrtu filmom Jedna od nas, Đure Gavrana koji je osvojio Grand Prix nedavno završenih 30. Dana hrvatskog filma. Film je nastao 2020. u produkciji studija Pipser.

Drugi festivalski dan je rezerviran za mlade audiovizualne snage, a dan otvara film U šumi, grobničko-riječke redateljice Sare Grgurić koji je na 30. Danima hrvatskog filma nagrađen nagradom Jelena Rajković za najboljeg redatelja/redateljicu u dobi do 30. godina te je prvi film o pandemiji Covid-19 u Hrvatskoj. Film je nastao 2020. u produkciji ADU i Antitalent, a upravo je nagrađen i u sklopu natjecateljskog programa studentskog filma Nest na 69. izdanju festivala u San Sebastianu. Projekciju otvaraju autorica i filmska ekipa koji će sudjelovati i u razgovoru o filmu.

Nakon U šumi, slijede 3 dokumentarna filma triju autorica koji su nastali 2020. u sklopu Nove škole dokumentarnog filma udruge Filmaktiv — Sve kaj ti nikad ne budem rekla, Bele Bračko-Milešević, zatim Jedan petak popodne, Lucije Brkić i Kad ostaneš bez daha, Ana-Marije Ilić. Autorice će najaviti svoje filmove te sudjelovati u razgovoru o filmovima.

Posljednji festivalski dan zatvara filmski klasik Nikole Tanhofera, H-8, nastao 1958. u produkciji Jadran filma koji je u 2020. dobio svoju digitalnu restauraciju, a 2021. prvu inkluzivnu verziju i to za gluhe i nagluhe kao i za slijepe i slabovidne. Prilagodbu za slijepe potpisuje urednik za audiodeskripcije, Antonio Toni Pavlović iz Centra za audiodeskripcije. Naratorica je Petra Težak, dramaturginja Sunčica Sodar, ton majstor Ivan Škunca te Antonio Pavlović kao urednik i redatelj.

Projekt Film svima podržavaju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Rijeka i Hrvatski audiovizualni centar.

Projekcije se održavaju u skladu s važećim epidemiološkim preporukama.

Više informacija potražite na službenim stranicama festivala, Facebook stranici Film svima te Facebook eventu Film svima 2021. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.