Preskoči na glavni sadržaj

Inovativnim tehnologijama do filma koji uključuje

Pari Pikule i Centar za audiodeskriptivne djelatnosti i promicanje dostupnosti kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom predstavljaju mobilnu aplikaciju MovieReading prilagođenu hrvatskom tržištu koja koristi inovativne tehnologije i inovativan pristup dostupnim AV sadržajima za osobe s oštećenjem vida te tako osigurava inkluziju. 

U svijetu postoje milijuni ljudi s oštećenjima vida koji nisu uključeni u iskustvo 'zajedničkog' gledanja filmova. Odrasle osobe s oštećenjem vida kao i slijepa i slabovidna djeca i mladi, imaju jednako pravo na dostupnost kulturnih sadržaja i slobodu umjetničkog i medijskog izražavanja kao videće osobe. Osim što im omogućava usvajanje novih znanja i kvalitetno provedeno slobodno vrijeme, audiovizualni sadržaj izvor je informacija te pruža mogućnost učenja, a jednako važno i zabave. 

U Hrvatskoj živi 511 281* osoba s invaliditetom (12,4% ukupnog stanovništva) od kojih je 27 092* (5,3%) osoba s oštećenjem vida (*Izvješće o osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj - HZJZ za 2018. godinu). 

Premda, sukladno Nacionalnoj strategiji izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020. godine u području djelovanja broj 10. Sudjelovanje u kulturi je kao mjera broj jedan navedeno: "Osigurati osobama s invaliditetom veću dostupnost svih sadržaja vezanih uz kulturni život zajednice namijenjenih svim drugim građanima" i prema članku 27. Opće deklaracije o ljudskim pravima "Svatko ima pravo sudjelovati u kulturnom životu zajednice, uživati u umjetnosti i sudjelovati u znanstvenom razvoju i njegovim koristima", to zajamčeno pravo u Hrvatskoj, u stvarnosti do danas nije u potpunosti zaživjelo. 

U Hrvatskoj ne postoji nacionalna strategija prilagodbe audiovizualnog sadržaja za osobe sa senzornim oštećenjima. Hrvatski kino prikazivači  i televizije u svom redovnom programu rijetko nude pristupačne AV sadržaje, prilagođene odraslim osobama s oštećenjem vida kao i slijepoj i slabovidnoj djeci. Dok u  Europi mnoge  zemlje to već dugo rade.

Inkluzivnost u ovoj grani kulture i umjetnosti otvara mogućnost za širenje publike i produbljivanje znanja o kulturi i umjetnosti te ujedno i za jačanje kapaciteta zajednice. 

Dosadašnja praksa slušanja audiodeskripcija je zastarjela - gledanje filmova u kinima putem slušalica i odašiljača za simultani prijevod. Tehnologija se svakim danom razvija te je stoga danas prijeko potrebno imati aplikaciju koja osobi s oštećenjem vida osigurava učitavanje i preuzimanje audiodeskripcije, dostupnost audiovizualnog sadržaja, mogućnost odabira filma te samostalnost korištenja audiovizualnog sadržaja i gledanja.  

Pari Pikule i Centar za audiodeskriptivne djelatnosti i promicanje dostupnosti kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom predstavljaju mobilnu aplikaciju MovieReading prilagođenu hrvatskom tržištu koja koristi inovativne tehnologije i inovativan pristup dostupnim AV sadržajima za osobe s oštećenjem vida te tako osigurava inkluziju.

Aplikacija MovieReading sadrži audiodeskripcije odabranih filmova, a radi po sistemu prepoznavanja odnosno sinkronizacije audiodeskripcija s odabranim filmom. Dakle, omogućuje slušanje opisnih scena - audiodeskripcija  pristupačnog filma, serije ili audiovizualnog sadržaja koji se prikazuje na bilo kojoj platformi; u kinu, na televizoru ili online. Potreban je samo pametni uređaj i slušalice te publika može samostalno uživati u filmskim čarima. Korištenje MovieReading aplikacije je besplatno za korisnike. 

U sklopu projekta organizirane su i edukativne radionice u Zagrebu, Rijeci i Varaždinu kao stručno osposobljavanje korisnika koji su ciljana skupina, kako bi im pružili sve informacije te olakšali pristup i dostupnost kulturnih sadržaja putem aplikacije. 

Ovaj projekt je realizirala udruga Pari Pikule koja se bavi promicanjem kulture, filma i umjetnosti te kroz aktivnosti organizacije filmskih festivala, kreiranja filmskih programa i kinodistribucije kontinuirano radi na razvoju publika i dostupnosti audiovizualnih djela. 

"Misao vodilja nam je bila da filmska kultura mora biti dostupna svima, stoga je ovaj projekt bio od velike važnosti za sve nas. U suradnji s Hrvatskim savezom slijepih organizirali smo edukativne radionice, koje će voditi Antonio Pavlović, izvršni direktor Centra za audiodeskripcije za korisnike aplikacije. Sretni smo da će aplikacija MovieReading biti od pomoći, i da kultura postaje dostupnija." rekla je Tina Hajon, autorica  i producentica projekta.
 
Projekt je podržala i ministrica kulture, Nina Obuljen Koržinek, koja je tom prilikom izjavila: "Posebno veseli realizacija projekta Film koji uključuje i aplikacije MovieReading, koja omogućuje slijepim i slabovidnim osobama iskustvo 'zajedničkog' gledanja filmova i drago nam je što se tehnološkim dosezima može poboljšati kvaliteta života osoba s invaliditetima."

Partner u projektu je Centar za audiodeskriptivne djelatnosti i promicanje dostupnosti kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom, a suradničke organizacije su: Universal multimedia access, Hrvatski savez slijepih, Pučko otvoreno učilište Varaždin, Art- kino Croatia, Kino mreža i Blitz-Cinestar.

Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Naslovne fotografije: vizual projekta; korisnici aplikacije; aplikacija MovieReading; Tina Hajon i Nina Obuljen Koržinek
(*autor svih fotografija je Samir Cerić Kovačević)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.