Preskoči na glavni sadržaj

Tereza37 stiže u kina diljem Hrvatske

Nakon trijumfalne pulske premijere 2020. godine te nakon bogatog festivalskog života i brojnih priznanja, dugometražni igrani film redatelja Danila Šerbedžije i scenaristice Lane Barić 10. lipnja stiže u nezavisna domaća kina. 

Svečana zagrebačka kinopremijera održat će se 10. lipnja na Ljetnoj pozornici Tuškanac uz prisustvo filmske ekipe, a Tereza37 je ujedno i prvi hrvatski igrani film u kojem će moći uživati i osobe s oštećenjem vida, zahvaljujući suradnji s udrugom Pari Pikule te mobilnoj aplikaciji MovieReading koju su prilagodili hrvatskom tržištu. Aplikacija je dio projekta Film koji uključuje koji je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Hrvatskog audiovizualnog centra.  

"Jako sam sretan što naša Tereza37 napokon kreće u svoj pravi kino život. U ovo ludo epidemijsko doba mislim da je dobra odluka krenuti u otvorenom kinu, jer premijere bez gledatelja su tužne. Nadam se da će se publici svidjeti film. Mislim da svatko može naći u njemu nešto svoje jer je veoma životan. Kao i život, nudimo 'šaku suza, vriću smija," rekao je redatelj Danilo Šerbedžija povodom početka kinodistribucije Tereze37

Scenaristica Lana Barić također je izrazila uzbuđenje što će film konačno moći vidjeti i šira publika. 

"Reakcije do sad su bile izvrsne, pa je nakon brojnih festivala i nagrada ovo svojevrsno zatvaranje kruga. Nisam ni sanjala da će film ovako dobro proći, pogotovo u cijeloj pandemijskoj situaciji koja nas je zatekla i koju živimo više od godinu dana, ali sam presretna da je našao svoj put. S obzirom na to da će se film prikazivati i u otvorenim kinima na obali i po otocima, nadam se da će to ljudima olakšati odluku da odu u kino i pogledaju ga," dodala je. 

Nakon projekcije na Ljetnoj pozornici Tuškanac, Terezu37 će publika tijekom lipnja moći pogledati i u drugim nezavisnim kinima u Zagrebu te u Puli, Pakracu, Gospiću, Korčuli, Novoj Gradiški, Rijeci, Zadru i Čakovcu. Film će se u kinima prikazivati diljem zemlje do jeseni.

Detaljan raspored lipanjskih projekcija pronađite OVDJE, a najave za sva buduća prikazivanja bit će objavljene na Facebook stranici filma

Tereza37 svjetsku premijeru imala je na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, na kojem je osvojila čak šest Zlatnih arena, a međunarodnoj publici prvi put se predstavila na 36. Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi. Film je od tada putovao festivalima diljem svijeta (SAD, Libanon, Švedska, Španjolska, Crna gora, Francuska) na kojima je mahom osvajao priznanja i nagrade, od kojih je posljednja ona za najbolju glumicu (Lana Barić) na beogradskom Međunarodnom filmskom festivalu FEST. Redatelj Danilo Šerbedžija je za Terezu37 nedavno osvojio i godišnju nacionalnu Nagradu Vladimir Nazor u području filmske umjetnosti. 

Film prati 37-godišnju Terezu koja živi u Splitu. Nakon nekoliko spontanih pobačaja saznaje kako postoji vjerojatnost da genetski nije kompatibilna sa svojim suprugom. Već duže osjeća pritisak okoline te započne preispitivati svoj rutinirani brak, što potakne niz događaja koji će joj promijeniti život, u duhu novostečene slobode i istine koja je samo njena.

Uloge tumače Lana Barić, Ivana Roščić, Leon Lučev, Dragan Mićanović, Marija Škaričić, Goran Marković i Goran Bogdan. Film je producirala Irena Marković (Focus Media), a nastao je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske radiotelevizije (HRT), Grada Zagreba i Grada Splita. 

Naslovne fotografije: scene iz filma Tereza37

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.