Preskoči na glavni sadržaj

Film Da li ste videli ovu ženu? nagrađen na 15. Svjetskom festivalu u Bangkoku

Nakon nedavno osvojenog Grand Prixa na Festivalu autorskog filma u Beogradu, hrvatska manjinska koprodukcija Da li ste videli ovu ženu? Matije Gluščevića i Dušana Zorića (hrvatska koproducentica je Tena Gojić, Dinaridi film) ovjenčana je nagradom i na drugom kraju svijeta. Film je, naime, osvojio nagradu za najbolju režiju u međunarodnoj konkurenciji 15. izdanja Svjetskog festivala u Bangkoku. 

"Zbog svoje hrabrosti da upotrijebi nenarativni način prikazivanja unutrašnjeg i fizičkog putovanja žene kroz jednu od najsnažnijih glumačkih izvedbi ove godine, beskompromisan u svojim nezaboravnih slikama, u zadivljujućem vizionarskom debiju, nagrada za najbolju režiju zasluženo ide srpskom filmu Da li ste videli ovu ženu?," navedeno je u obrazloženju žirija koji su činili Edvinas Puksta, Bianca Balbuena, Mai Meksawan i Anucha Boonyawatana.

Povodom nagrade koja im je uručena u Bangkoku Matija Gluščević i Dušan Zorić su izjavili:

"Već dugo smo maštali o tome da posjetimo Tajland, ali nismo mogli ni sanjati da će to biti s našim filmom koji će pronaći publiku na drugom kraju sveta. Da budemo iskreni, iznenađeni smo nagradom s obzirom na to da je natjecateljski program sastavljen od 20 filmova koji su bili uspješni na najznačajnijim svjetskim festivalima".

Film Da li ste videli ovu ženu dugometražni je prvijenac redateljskog dvojca Dušana Zorića i Matije Gluševića koji je svoju svjetsku premijeru imao u sklopu paralelnog programa 79. venecijanske Mostre, Međunarodni tjedan kritike (Settimana Internazionale della Critica), na kojem je montažerka Olga Košarić dobila posebno priznanje u kategoriji umjetnika do 40 godina.

Glavnu ulogu filma tumači Ksenija Marinković, a u pratećim ulogama pojavljuju se Isidora Simijonović, Boris Isaković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan i drugi. Film Da li ste videli ovu ženu? producirala je Čarna Vučinić ispred Non-Aligned Films iz Srbije, u suradnji s Radio-televizijom Srbije, Fakultetom dramskih umetnosti i zagrebačkom producentskom kućom Dinaridi film. Hrvatska koproducentica filma je Tena Gojić

Film je nedavno osvojio i Grand Prix "Aleksandar Saša Petrović" na Festivalu autorskog filma u Begradu. 

Dušan Zorić i Matija Gluščević studirali su filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, i do sada su se publici predstavili svojim kratkim filmovima Strano telo (2018) i Loop (2017), koji su imali premijere u Veneciji i Locarnu.

Svjetski filmski festival u Bangoku (World Film Festival of Bangkok) osnovan je 1998. godine, a do danas se razvio u jedan od najvećih festivala jugoistočne Azije koji osim bogatog filmskog nudi i industrijski program za profesionalce diljem svijeta. Festival svake godine prikazuje više od 80 naslova, a cilj festivala je predstaviti publici nezavisne filmove i nadolazeće filmske talente. 

Naslovne fotografije: nagrada filmu Da li ste videli ovu ženu na 15. Svjetskom filmskom festivalu u Bangkoku

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.