Preskoči na glavni sadržaj

U Veneciji održana svjetska premijera filma Da li ste videli ovu ženu?

Dugometražni prvijenac redateljskog dvojca Dušana Zorića i Matije Gluščevića premijerno se prikazao 8. rujna u sklopu paralelnog programa 79. venecijanske Mostre, Međunarodni tjedan kritike (Settimana Internazionale della Critica). Film nastaje u manjinskoj hrvatskoj koprodukciji (hrvatska koproducentica je Tena Gojić, Dinaridi film), a glavnu ulogu nosi hrvatska glumica Ksenija Marinković. 

"Čini mi se da je publika jako dobro primila film, smijali su se na puno mjesta. Film nije lagan, ali ostavlja otvorenu mogućnost da svatko misli što god hoće o filmu, njegovim dijelovima, poruci koju šalje i o pričama te jedne ili tri žene," rekla je glumica Ksenija Marinković nakon održane svjetske premijere filma Da li ste videli ovu ženu? u dvorani Sala Perla.

Osim Marinković, premijeri su nazočili i ostali članovi hrvatskog djela ekipa: koproducentica Tena Gojić, direktorica filma u Hrvatskoj Tena Trstenjak, dizajner zvuka Luka Gamulin i skladatelj Stipe Škokić.

"Film je definitivno je razbuktao duhove na venecijanskom Lidu, a za pretpostaviti je da će tako biti gdje god se bude pojavljivao u budućnosti. Bizaran, duhovit, ponekad mračan i brutalan, istovremeno topao i dirljiv, to je film koji ne može izazvati ravnodušnost. Tako je reagirala publika gledajući majstorsku izvedbu Ksenije Marinković. Mnogi će reći, ovo je Ksenijina uloga života. Nama kao ekipi je na manifestaciji ovakvog značaja bilo gotovo nestvarno, zaista sjajan početak za film i odlične prilike za mlade ljude koje smo okupili", rekla je koproducentica filma Tena Gojić.

Da li ste videli ovu ženu? dugometražni je igrani prvijenac redateljskog dvojca Dušana Zorića i Matije Gluščevića, koji potpisuju i scenarij. Priča je to o sredovječnoj ženi Draginji, koja u vrelini ljetnih dana luta ulicama grada i postaje svačiji prijatelj u potrazi za izgubljenim pamćenjem.

Glavnu ulogu filma tumači Ksenija Marinković, a u pratećim ulogama pojavljuju se Isidora Simijonović, Boris Isaković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan, Jasna Đuričić, Radoje Čupić, Olga Odanović, Milica Mihajlović, Ivana Vuković, Miloš Timotijević, Isidora Minić, Alex Elektra i drugi.

Film Da li ste videli ovu ženu? producirala je Čarna Vučinić ispred Non-Aligned Films iz Srbije, u suradnji s Radio-televizijom Srbije, Fakultetom dramskih umetnosti i zagrebačkom producentskom kućom Dinaridi film, uz podršku Filmskog centra Srbije i Hrvatskog audiovizualnog centra.

Film je na venecijanskoj Mostri prikazan u sklopu paralelnog programa Međunarodni tjedan kritika (Settimana Internazionale della Critica) koji broji tek sedam naslova iz cijeloga svijeta. Program je namijenjen debitantskim filmovima, a organizira ga Savez talijanskih filmskih kritičara - SNCCI.

Predsjednik jednog od dva žirija koja će dodijeliti nagrade filmovima iz Međunarodnog tjedna kritike je slovenski redatelj Rok Biček koji je prošle godine, pod okriljem hrvatskog Antitalenta, režirao nagrađivani kratkometražni film Kazneni udarac. Biček predsjeda žirijem partnera programa - streaming platforme IWONDERFULL, koja će jednom od naslova iz programa uručiti nagradu od 5 000 eura. Naslovi iz Međunarodnog tjedna kritike natječu se i za nagradu Lion of the Future za najbolji debitantski film festivala. 

Podsjetimo, 2. rujna u Veneciji svjetsku premijeru imala je i manjinska koprodukcija Najsretniji čovjek na svijetu redateljice Teone Strugar Mitevske (hrvatska koproducentica je Vanja Sremac, Terminal 3). 

Ovogodišnje, 79. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji održava se od 30. kolovoza do 10. rujna. Riječ je, uz festivale u Cannesu i Berlinu, o jednoj od najvažnijih i najstarijih filmskih manifestacija na svijetu. 

Naslovne fotografije: svjetska premijera filma Da li ste videli ovu ženu?

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.