Preskoči na glavni sadržaj

U Veneciji održana svjetska premijera Najsretnijeg čovjeka na svijetu: ganuta publika film ispratila dugim ovacijama

Novi film makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske Najsretniji čovjek na svijetu, koji nastaje u koprodukciji hrvatske kuće Terminal 3, koproducentice Vanje Sremac, premijerno je prikazan 2. rujna u dvorani Sala Darsena 79. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, u sklopu natjecateljskog programa Horizonti (Orizzonti). Publika je film doživjela emotivno te je ekipu filma nagradila višeminutnim ovacijama. 

"Bilo je nevjerojatno iskustvo gledati film na Venecijanskom festivalu i doživjeti koncentraciju zahtjevne festivalske publike tijekom projekcije, a onda i njihove reakcije na kraju filma. Takvo oduševljenje potvrđuje da ova priča o mogućem početku dijaloga i pomirenju sasvim sigurno nadrasta lokalni i regionalni okvir. Sjajan je osjećaj biti hrvatski koproducent ovako važnog europskog filma," rekla je Vanja Sremac (Terminal 3), hrvatska koproducentica filma Najsretniji čovjek na svijetu

Na emotivnu premijeru osvrnula se i redateljica filma, Teona Strugar Mitevska:

"Ovacije publike su me iznenadile i duboko ganule. Gledatelji su zaista bili dirnuti. Što se više može očekivati? Prilikom stvaranja filma, moraš utjecati na ljude, izazvati osjećaje, a danas smo u dvorani osjetili upravo to." 

"Bilo je prekrasno, ovo je bio veličanstven doživljaj s puno suza i emocija. Naš film nije mogao imati svjetsku premijeru na boljem mjestu," dodala je glavna producentica filma Labina Mitevska, koja u filmu i glumi. 

Svjetska premijera filma održala se u dvorani Sala Darsena, uz gostovanje filmske ekipe predvođene redateljicom Teonom Strugar Mitevskom, producenticom i glumicom Labinom Mitevskom, scenaristicom Elmom Tataragić i glumcima Jelenom Kordić Kuret i Adnanom Omerovićem. Film se na venecijanskoj Mostri prikazao u sklopu natjecateljskog programa Horizonti (Orizzonti), posvećenom autorima čiji filmovi predstavljaju nove trendove u izražavanju i estetici međunarodne kinematografije. 

Najsretniji čovjek na svijetu film je o Asji, četrdesetogodišnjakinji bez partnera, koja živi u Sarajevu. Da bi upoznala nekog novog, jednu subotu završi na speed datingu. Spajaju je sa Zoranom, 43-godišnjim bankarom. Međutim, Zoran ne traži ljubav, već oprost.

Film je nastao u produkciji Sisters and Brother Mitevski (Sjeverna Makedonija) s Entre chien et loup (Belgija), Vertigo (Slovenija), Frau Film (Danska), Terminal 3 (Hrvatska) i SCCA/pro.ba (Bosna i Hercegovina), a podržan je sredstvima Agencije za film Sjeverne Makedonije, Danskog filmskog instituta, Slovenskog filmskog centra, Hrvatskog audiovizualnog centra, Fondacije za kinematografiju Sarajevo, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo te europskog fonda Eurimages, uz potporu Belga Productions, Tax Shelter via Belga Films Fund i FS Viba film. Međunarodni prodajni agent je francuski Pyramide International. 

Više detalja o filmu, uključujući fotografije i intervju s redateljicom, možete pronaći na OVOJ poveznici

Najsretniji čovjek na svijetu nakon Venecije "putuje" u Kanadu, gdje će sjevernoameričku premijeru imati na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu

U Veneciji se prikazuje i debitantski igrani film redateljskog dvojca Dušana Zorića i Matije GluščevićaDa li ste videli ovu ženu?, koji nastaje u koprodukciji s hrvatskom kućom Dinaridi Film, a čija je koproducentica Tena Gojić. Film će premijeru imati 8. rujna u sklopu paralelnog programa Tjedan kritike (Settimana Internazionale della Critica).

U oba filma glumi hrvatska glumica Ksenija Marinković.

Venecijanska Mostra odvija se od 31. kolovoza do 10. rujna, a više detalja o festivalu potražite na službenoj stranici

Naslovna fotografija: ekipa filma Najsretniji čovjek na svijetu na svjetskoj premijeru na 79. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji; scene iz filma Najsretniji čovjek na svijetu
(izvor prve fotografije: Facebook stranica Agencije za film Sjeverne Makedonije)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.