Preskoči na glavni sadržaj

Eurimages podržao hrvatski projekt Fiume o Morte! Igora Bezinovića

Upravni odbor europskog koprodukcijskog fonda Eurimages na svojoj je 164. sjednici, koja je 9. prosinca održana online, podržao ukupno 37 projekata, uključujući pet dokumentarnih i pet animiranih. Među dokumentarnim projektima je i Fiume o morte! hrvatskog redatelja i scenarista Igora Bezinovića te producenata Tibora Kesera i Vanje Jambrović (Restart) koji je podržan iznosom od 140 000 eura. 

"Uspjehom na Eurimagesu smo dokazali da novi Bezinovićev film, iako se bavi povijesnim događajem od prije sto godina koji se dogodio u Rijeci, ima veliki međunarodni potencijal, kako zbog originalnog režijskog pristupa, tako i zbog relevantne suvremene teme jačanja nacionalističkih ideologija kojom se film u svojoj biti bavi. Ova financijska podrška će nam omogućiti da film do kraja snimimo na način kako smo i zamislili prije četiri godine kada smo s Igorom započeli razvijati projekt", rekla je tim povodom producentica Vanja Jambrović. 

Projekt dugometražnog dokumentarnog filma Fiume o morte! bavi se događajima nakon Prvog svjetskog rata u kojima je talijanski pjesnik Gabriele D'Annunzio zauzeo grad Rijeku u rujnu 1919. godine, proglasivši je vlastitom mikronacijom, u pratnji od oko tisuću pobunjenih talijanskih vojnika. Uslijedilo je kratko razdoblje u kojem je, prema mnogima, Rijeka postala svjetsko utočište umjetnika i slobodnih mislilaca, ali i mjesto bujanja ideje nacionalizma. 

Projekt redatelja i scenarista Igora Bezinovića te producenata Tibora Kesera i Vanje Jambrović nastaje u produkciji hrvatskog Restarta, u koprodukciji s kućama iz Slovenije (Nosorogi) i Italije (Videomante). 

Projekt je prije Eurimagesa podržan i od strane Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatskog društva filmskih redatelja, grada Rijeke, grada Zagreba, Creative Europe Media, talijanskog Ministarstva kulture MIBACT, regionalnog fonda Friuli, Venezia Giulia i Slovenskog filmskog centra. Osim toga, razvijao se i pitchirao u sklopu programa EKRAN + i EAVE 2019. godine. 

Eurimages je na svojoj 164. sjednici, održanoj online 9. prosinca, europskim koprodukcijama sveukupno dodijelio 9.141,000 eura. 

U kontekstu Strategije za ravnopravnost spolova Eurimagesa, kojoj je cilj uspostaviti ravnopravnost u broju prijavljenih i podržanih projekata autorica i autora, na 164. sjednici 48,65% posto podržanih projekata su djela redateljica.  

Cjelovit popis podržanih projekata možete pronaći na ovoj poveznici, a sve ostale detalje na službenim stranicama Eurimagesa

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.