Preskoči na glavni sadržaj

Eurimages podržao jedan hrvatski projekt i dvije manjinske koprodukcije

Upravni odbor europskog koprodukcijskog fonda Eurimages na svojoj je prvoj sjednici ove godine, koja se održala 26. ožujka, podržao ukupno 26 dugometražnih projekata, među kojima je i hrvatski projekt igranog filma Bog neće pomoći redateljice Hane Jušić te dva projekta koja nastaju u koprodukciji s hrvatskim kućama Pipser i Kinorama.

Projekt dugometražnog igranog filma Bog neće pomoći redateljice i scenaristice Hane Jušić podržan je iznosom od 390.000 eura. 

Projekt nastaje pod okriljem kuće Kinorama, a producentica je Ankica Jurić Tilić. Koproducenti projekta su MicroFilm (Rumunjska), Perfo (Slovenija) i Maneki Films (Francuska). 

Budući film vremenski je smješten u početak prošlog stoljeća, a mjesto radnje je selo podno Dinare. Čileanka Teresa dolazi u izoliranu zajednicu pastira, tvrdeći da je udovica starješininog brata rudara koji je poginuo u čileanskom rudniku. Dolazak strankinje poremeti čvrstu strukturu zajednice, a postaje jasno i da Teresa nosi neku tajnu.

Osim Hrvatskog audiovizualnog centra, film je u fazi razvoja podržao i RE-ACT koji podupire hrvatsko-slovensko-talijanske koprodukcije. Projekt je, između ostalog, razvijan i u okviru radionicu Torino Film Lab / ScriptLab te u sklopu canneske rezidencije Cinéfondation. Detalje o projektu možete pronaći i na stranici Kinorame.

Eurimagesovu potporu u iznosu od 149.000 eura dobio je projekt koji nastaje u koprodukciji Kinorame, s koproducenticom Ankicom Jurić Tilić. Riječ je o slovenskom projektu dugometražnog igranog filma Bijelo se pere na devedeset redatelja Marka Naberšnika. Priča je osnovana na istoimenom autobiografskom romanu autorice Bronje Žakelj koji prati njen život kroz tri različita razdoblja. Autori scenarija su redatelj Marko Naberšnik i sama autorica romana.

Projekt nastaje u produkciji slovenske kuće Perfo, te u koprodukciji s Quasar Filmom iz Italije, Biberche iz Srbije, Black Cat Production iz Sjeverne Makedonije, Kinoramom iz Hrvatske te Protos Filmom iz Crne Gore. Projekt je, između ostalog, sufinanciram sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, a više detalja o projektu možete pronaći na stranici Slovenskog filmskog centra

Uz to, Eurimages je podržao još jedan projekt koji nastaje u manjinskoj hrvatskoj koprodukciji. Riječ je o budućem dugometražnom igranom filmu Linije želje redatelja Dane Komljena kojem je odobrena potpora u iznosu od 120.000 eura. 

Linije želje prati Branka, koji, opsesivno prateći svog brata koji se čudnovati ponaša, otkriva da je zapravo on taj koji je čudan. Nakon što u napuštenoj vojarni prođe kroz zid, Branko shvaća da je ne-čovjek. Branko nastavlja besciljno hodati sve dok se ne sruši duboko u šumi, gdje ga tri također ne-ljudske figure primaju u svoju malu zajednicu. Uz njih, Branko otkriva da svaka forma živog i neživog svijeta ima svoju priču koju želi podijeliti. Nakon neočekivane posjete, Branko odlazi negdje dalje, u vis.

Projekt nastaje u produkciji srpske kuće Dart Film&Video, u koprodukciji s hrvatskom kućom Pipser (koproducentica je Miljenka Čogelja), nizozemskom seriousFilm i njemačkom Flanuer Films. Projekt je ostvario i potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Filmskog centra Srbije, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Medienboard Berlin Brandenburg, Nizozemskog filmskog fonda te Fonda Hubert Bals (u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu), a razvijao se na CineLinku Sarajevo Film Festivala te na prvoj francusko-srpskoj koprodukcijskoj radionici lane.

Eurimages je na svojoj prvoj sjednici ove godine, koja se održala 26. ožujka, europskim koprodukcijama sveukupno dodijelio 6.992,000 eura.

U kontekstu Strategije za ravnopravnost spolova Eurimagesa, kojoj je cilj uspostaviti ravnopravnost u broju prijavljenih i podržanih projekata autorica i autora, na prvoj sjednici 61.06% posto podržanih projekata su djela redateljica.

Cjelovit popis podržanih projekata možete pronaći na ovoj poveznici

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.