Preskoči na glavni sadržaj

Dva 'kanadska Oscara' manjinskoj koprodukciji Bazen beskraja Brandona Cronenberga

Ekipa dugometražnog igranog filma Bazen beskraja redatelja Brandona Cronenberga, koji je nastao kao kanadsko-mađarsko-hrvatska koprodukcija (hrvatska producentica je Anita Juka, 4Film), osvojila je nagrade u dvije kategorije za nagradu Akademije kanadskog filma i televizije - Canadian Screen Awards: za najbolju masku (u timu je majstorica maske Svetlana Gutić) i za najbolje vizualne efekte (Andy Robinson). Film je bio nominiran je u čak 11 kategorija, a dodjela se održala 1. lipnja. 

Bazen beskraja prati romanopisca Jamesa Fostera koji bezuspješno pokušava napisati svoju drugu knjigu, provodeći vrijeme na all-inclusive odmoru sa suprugom Em. Jedna fatalna nesreća u hotelskom naselju na slikovitom otoku La Tolqa razotkrit će perverznu subkulturu hedonističkog turizma, bezobzirnog nasilja i nadrealnog užasa.

Film je nastao kao koprodukcija Kanade, Hrvatske i Mađarske, a većim dijelom je sniman u Šibeniku te je u produkciji sudjelovalo više od 75 hrvatskih filmskih profesionalaca. Film je podržan od strane HAVC-a putem potpora namijenjenim manjinskim hrvatskim koprodukcijama te putem poticaja namijenjenih za snimanje u Hrvatskoj (Filming in Croatia). 

Film je zaradio čak 11 nominacija za "kanadskog Oscara", odnosno nagradu Akademije kanadskog filma i televizije - Canadian Screen Awards, a osvojio je dvije: za najbolju masku (Dan Martin, Traci Loader, Svetlana Gutić) i za najbolje vizualne efekte (Andy Robinson).

Svetlana Gutić radila je na maskama mnogih domaćih i inozemnih produkcija, uključujući Posljednji Srbin u Hrvatskoj Predraga Ličine, Aleksi Barbare Vekarić i Ratovi zvijezda: Posljednji Jedi.

Bazen beskraja je svjetsku premijeru imao na prestižnom Filmskom festivalu Sundance, a europsku premijeru na Berlinaleu. Glavne uloge u filmu igraju Alexander Skarsgard i Mia Goth, a film je za svjetsku distribuciju otkupio Universal Studio.

Značajne uloge u filmu su ostvarili i poznati hrvatski glumci Zijad Gračić, Alan Katić, Amar Bukvić, Romina Tonković Dunja Sepčić, a kao autori (voditelji sektora) su radili scenograf Zvonko Sarić, majstor rasvjete Slaven Spinčić i brojni drugi hrvatski autori. Film je sufinanciran sredstvima HAVC-a za manjinsku koprodukciju, Telefilma (kanadskog filmskog fonda) i Eurimagesa.

Naslovna fotografija: prizor iz filma Bazen beskraja
Fotografija u tekstu: producenti filma Anita Juka, Jonathan Halperyn

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.