Preskoči na glavni sadržaj

Manjinska koprodukcija Bazen beskraja Brandona Cronenberga nominirana za čak 11 'kanadskih Oscara'

Dugometražni igrani film Bazen beskraja redatelja Brandona Cronenberga, koji je nastao kao kanadsko-mađarsko-hrvatska koprodukcija (hrvatska producentica je Anita Juka, 4Film), nominiran je u čak 11 kategorija za nagradu Akademije kanadskog filma i televizije - Canadian Screen Awards. Dodjela nagrada odvija se 31. svibnja u Torontu, odnosno 1. lipnja ujutro po Srednjoeuropskom vremenu (CEST). 

Bazen beskraja prati romanopisca Jamesa Fostera koji bezuspješno pokušava napisati svoju drugu knjigu, provodeći vrijeme na all-inclusive odmoru sa suprugom Em. Jedna fatalna nesreća u hotelskom naselju na slikovitom otoku La Tolqa razotkrit će perverznu subkulturu hedonističkog turizma, bezobzirnog nasilja i nadrealnog užasa.

Film je nastao kao koprodukcija Kanade, Hrvatske i Mađarske, a većim dijelom je sniman u Šibeniku te je u produkciji sudjelovalo više od 75 hrvatskih filmskih profesionalaca. Film je podržan od strane HAVC-a putem potpora namijenjenim manjinskim hrvatskim koprodukcijama te putem poticaja namijenjenih za snimanje u Hrvatskoj (Filming in Croatia). 

Same nominacije filma u čak 11 kategorija ističu izuzetan talent i vještinu prikazanu od strane cijelog glumačkog ansambla i autorske ekipe.

"Duboko smo počašćeni s 11 nominacija na Kanadskim filmskim nagradama za dugometražni igrani film „Bazen beskraja“. Ove nominacije dolaze kao potvrda talenta, predanosti i kreativnosti svih uključenih u stvaranje ovog filma. Izuzetno smo ponosni na ono što smo zajedno postigli i zahvalni na priznanju kanadske filmske akademije." izjavila je Anita Juka, producentica filma i direktorica hrvatske produkcijske firme 4Film koja je nominirana za najboljeg producenta.

Na filmu je radila brojna hrvatska ekipa, a osim producentice Anite Juka, nominirana je i Svetlana Gutić za najbolju šminku. Bazen beskraja je svjetsku premijeru imao na prestižnom Filmskom festivalu Sundance, a europsku premijeru na Berlinaleu.

Glavne uloge u filmu igraju Alexander Skarsgard i Mia Goth, a film je za svjetsku distribuciju otkupio Universal Studio.

Značajne uloge u filmu su ostvarili i poznati hrvatski glumci Zijad Gračić, Alan Katić, Amar Bukvić, Romina Tonković i Dunja Sepčić, a kao autori (voditelji sektora) su radili scenograf Zvonko Sarić, majstor rasvjete Slaven Spinčić i brojni drugi hrvatski autori. Film je sufinanciran sredstvima HAVC-a za manjinsku koprodukciju, Telefilma (kanadskog filmskog fonda) i Eurimagesa.

Dodjela Kanadskih filmskih nagrada će se održati 31. svibnja 2024. u Torontu od 20 sati, odnosno od 2 sata ujutro po Srednjoeuropskom vremenu (CEST). Svečanost će ove godine voditi poznata komičarka, glumica i scenaristica Mae Martin, a prijenos uživo će biti na CBC-u i CBC Gemu.

Film je nominiran u 11 kategorija za:

• Najbolji film (Best Motion Picture) - Karen Harnisch, Andrew Cividino, Christina Piovesan, Noah Segal, Rob Cotterill, Anita Juka, Daniel Kresmery, Jonathan Halperyn

• Najbolji casting (Achievement in Casting) - Mark Bennett, Deirdre Bowen

• Najbolja režija (Achievement in Direction) - Brandon Cronenberg

• Najbolja fotografija (Achievement in Cinematography) - Karim Hussain

• Najbolja montaža (Achievement in Editing) - James Vandewater

• Najbolja šminka (Achievement in Make-Up) - Dan Martin, Traci Loader, Svetlana Gutić

• Najbolja montaža zvuka (Achievement in Sound Editing) - Alex Bullick, Jill Purdy, Rob Bertola, Craig MacLellan

• Najbolji vizualni efekti (Achievement in Visual Effects) - Andy Robinson

• Najbolji originalni scenarij (Original Screenplay) - Brandon Cronenberg

• Najbolja glavna uloga (Performance in a Leading Role, Drama) - Mia Goth i Alexander Skarsgård

Naslovna fotografija: ekipa filma Bazen beskraja na Berlinaleu 2023; prizor iz filma Bazen beskraja

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.