Preskoči na glavni sadržaj

Dokumentarni film Sve je bio dobar san pobjednik 7. Festivala hrvatskih katoličkih filmova Trsat

Apsolutni pobjednik ovogodišnjeg Festivala Trsat je dokumentarni film Sve je bio dobar san koji je uz nagradu za najbolji film osvojio i onu za najboljeg redatelja (Branko Ištvančić) te najboljeg skladatelja (Dalibor Grubačević). 

'Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac Sve je bio dobar san nije samo film s pričom iz početka Domovinskog rata, već je to prikaz plemenitog htjenja i svojevrsnog križnog puta mladića koji se žrtvovao za stvar u koju je vjerovao. Vjera i žrtva snažno dominiraju pričom ovoga filma i tjeraju svakog gledatelja da proživi tragediju ubijenog sina i ožalošćene majke u potrazi za njegovim kostima. Ima u tom filmu puno biblijskoga što navodi na razmišljanje o ovoj priči i njenim sudionicima. Ovaj film sjaji kao zvijezda vodilja koju treba sljediti u budućim filmskim ostvarenjima na teme vezane za Domovinski rat', stoji u obrazloženju odluke žirija. 

Ostale strukovne nagrade žirija kojim je predsjedao redatelj i umjetnički fotograf Petar Trinajstić osvojili su Anton Štor za snimateljski rad u filmu Na dobro vam Salvestrovo, Anita Jovanov za montažu filma Graditelj Rima i Hrvoje Župarić za scenarij kratkoga igranoga filma Moja Ljiljo. Posebna nagrada dodjeljena je Ediju Benčiću za film Fra Berard

'Iako su se Ištvančićev film i kratki igrani film Moja Ljiljo mladog autora Hrvoja Župarića predstavili kao ostvarenja koja pomiču granice u pristupu vjerskim, katoličkim temama i u njima treba gledati svjetliju budućnost ovoga filmskog žanra, opći je ipak dojam da se nakon sedam godina postojanja ovoga festivala autori nisu mnogo pomakli u promišljanju pristupa vjerskim temama na filmu. Još uvijek su to suhoparne i nemaštovite priče koje više naliče nekom televizijskom informativnom programu. Istovremeno su svi filmovi tehnički na zavidnoj razini što potvrđuje činjenicu o sve dostupnijoj kvalitetnoj tehnici', ističe se u priopćenju organizatora. 

Sedmi po redu Festival hrvatskih katoličkih filmova Trsat 2016. održavao se u Rijeci od 28. do 30. srpnja, a sve ostale detalje potražite na njegovim službenim stranicama

Naslovne fotografije: (slijeva na desno) Antun Ivanković, Bernardin Modrić i Branko Ištvančić; publika

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.