Preskoči na glavni sadržaj

Djeca Osijeka predstavila 4. izdanje Festivala o pravima djece

U Osijeku je najavljen Festival o pravima djece koji ove godine traje od 19. do 22. studenoga i donosi 32 filma za djecu i odrasle iz devet zemalja. Riječ je o jedinom inkluzivnom Festivalu u Hrvatskoj, što znači da je cijeli program dostupan i djeci i odraslima s teškoćama vida/sluha.

Zajedničkom izvedbom pjesme iz filma Vlak u snijegu "Kad se male ruke slože" zborovi Centra Ivan Štark i osnovnih škola Svete Ane, Vladimira Becića, Franje Krežme, Antuna Mihanovića i Ivana Filipovića najavili su četvrto izdanje Festivala o pravima djece, koji ove godine ugošćuje Grad Osijek. Uz inkluzivne projekcije filmova za djecu i odrasle, dječje radionice i druge popratne aktivnosti za Osječane, festivalski filmski program djece i mladih bit će dostupan u osam hrvatskih gradova u kinima Cinestar (Dubrovnik, Osijek, Rijeka, Split, Šibenik, Varaždin, Zadar i Zagreb).

Festival o pravima djece jedini je inkluzivni festival u Hrvatskoj jer su sve projekcije i aktivnosti prilagođene djeci s oštećenjem vida, odnosno sluha. Prilagodbu filmova za slijepe osobe podržali su hrvatski glumci predvođeni Goranom Grgićem, službenim domaćinom Festivala o pravima djece. Hvala svim kolegama koji su nesebično podržali Festival o pravima djece koji i ove godine donosi komad audiovizualnog stvaralaštva osobama koje mu inače nemaju pristupa, poručio je Goran Grgić prilikom predstavljanja Festivala o pravima djece.

Festival o pravima djece organiziraju Ured UNICEF-a u Hrvatskoj u suradnji s Gradom Osijekom, Uredom pravobraniteljice za djecu, Hrvatskim filmskim savezom, uz partnerstvo Hrvatskog Telekoma i Blitz Cinestara, te podršku Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba. Četvrto izdanje Festivala održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, prof.dr.sc. Ive Josipovića.

Tema ovogodišnjeg izdanja Festivala je različitost, jer je ona zajednička baš svima. Svim festivalskim aktivnostima želimo potaknuti razumijevanje i uvažavanje naših različitosti koje je i u srcu Konvencije o pravima djeteta, čiji rođendan slavimo svake godine kroz Festival o pravima djece, rekla je Lora Vidović, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Umjetnička direktorica Festivala o pravima djece Tatjana Aćimović najavila je festival: Tijekom četiri dana bit će ukupno prikazana 32 filma za djecu i odrasle iz Hrvatske iz devet zemalja, uključujući Hrvatsku. Pozivamo Osječane da nam se priključe na večernjim projekcijama filmova za odrasle jer nas očekuje sjajan program, otvaramo s jednim od pet najboljih europskih debitantskih filmova ove godine, zatvaramo s prošlogodišnjim canneskim pobjednikom, imamo svjetsku premijeru jednog domaćeg dokumentarca...

U najavi Festivala sudjelovali su voditeljica zborova, dirigentica Emina Šinka, voditeljica Udruge Breza Suzana Vargović i Gordana Pešo iz Udruge gluhih i nagluhih. Dogradonačelnica Osijeka Danijela Lovoković s ponosom je pohvalila angažman djece i učitelja te se zahvalila svima koji su pomogli u realizaciji grupnog zborskog pjevanja, popularnog flashmoba koji je danas mnogim Osječanima izmamio osmijeh na lice. 

Detaljne informacija o Festivalu mogu se pronaći na službenoj stranici i na Facebooku.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.