Preskoči na glavni sadržaj

3. Festival o pravima djece prilagođen djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom

Uz temu 'Jednake mogućnosti za svu djecu' na konferenciji za novinare održanoj, danas, 19. listopada, u Riječkom informativnom centru, predstavljeno je treće izdanje Festivala o pravima djece koji će se održavati od 21. do 24. studenog u prostorima Art kina Croatia u Rijeci te kino dvoranama Blitz Cinestar u Osijeku, Rijeci, Splitu, Šibeniku, Zadru i Zagrebu.

Program su na konferenciji predstavili glumac i predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika Goran Grgić, umjetnička direktorica festivala Tatjana Aćimović, predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku Lora Vidović, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, dječja pravobraniteljica Mila Jelavić, te Vera Robić Škarica iz Hrvatskog filmskog saveza. Radi se o prvom inkluzivnom festivalu u Hrvatskoj jer će cjelokupni program biti prilagođen za djecu s teškoćama u razvoju te osobe s invaliditetom. Prilagodbi za slijepe i slabovidne osobe priključili su se i naši poznati glumci: Goran Grgić, Ankica Dobrić, Damir Markovina i Kristina Krepela.

Filmski program je obilježen raznolikošću filmskih vrsta, žanrova i stilova među kojima će se naći animirani, dokumentarni i igrani filmovi iz Kine, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Moldavije, Njemačke, Danske Slovenije, Finske, Srbije, Irske, Nizozemske, Poljske, Gruzije i Grčke. Festival će predstaviti filmove djece i mladih te 5 hrvatskih premijera odraslih autora iz inozemstva koji progovaraju o različitim dječjim pravima – od sudjelovanja i stvaralaštva do prava na igru i uvažavanje različitosti.

Festival se vezuje uz 20. studenoga kada se širom svijeta obilježava usvajanje Konvencije o pravima djeteta, koja ove godine slavi svoj 20. rođendan u Hrvatskoj, baš kao i UNICEF koji ove godine obilježava 20 godina od osnivanja Ureda za kriznu pomoć Hrvatskoj.

Grad Rijeka će tijekom Festivala ugostiti 15 filmskih družina djece i mladih iz cijele Hrvatske. Uz filmske projekcije, Festival donosi brojne radionice i predavanja na temu prava djece s teškoćama u razvoju koje će se održavati u Art kinu Croatia te školama i vrtićima u Rijeci. Grad Rijeka, kao grad prijatelj djece, s velikim je zadovoljstvom prihvatio biti domaćin Festivalu o pravima djece. Vjerujem da će se kroz filmske i druge sadržaje ovoga festivala zaista otvoriti rasprava o poticanju razvoja društva jednakih mogućnosti za svu djecu. To je pristup kakav Rijeka razvija već godinama kroz niz programa koje smo inicirali i koje podupiremo kao grad naglašene društvene osjetljivosti prema građanima i njihovim potrebama, a osobito djeci čija prava, radi njihove različitosti, mogu biti dovedena u pitanje, istaknuo je na najavnoj konferenciji za novinare riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Program festivala ove godine širi se, ne samo svojim programom, nego i mjestima na kojima se odvija kao i svojom dostupnošću. Naročito onima kojima filmovi i kulturni programi uobičajeno nisu pristupačni. Zahvaljujući podršci Grada Rijeke i udruga s kojima surađujemo, Festival ove godine ulazi i u vrtiće i u škole, u obliku inkluzivnih radionica. Posebno me veseli što u našem Festivalu kina postaju dostupna svima, i ne samo to, sve će čujuće osobe imati priliku pratiti filmove s titlom standardiziranim za gluhe osobe, izjavila je Tatjana Aćimović, umjetnička direktorica Festivala najavljujući ovogodišnji program.

Festival organiziraju Ured UNICEF-a za Hrvatsku, Grad Rijeka, Ured pravobranitelja za djecu i Hrvatski filmski savez u suradnji s Blitz Cinestarom, Hrvatskim Telekomom i Art kinom Croatia te brojnim drugim partnerima okupljenima u promicanju stvaralaštva djece i inkluzije.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.