Preskoči na glavni sadržaj

Prvi inkluzivni Festival o pravima djece otvara se 21. studenog u riječkom Art-kinu Croatia

Grad Rijeka je ove godine domaćin prvog inkluzivnog Festivala o pravima djece pod motom Svi (bi) u kino, stoga su sve projekcije u Art-kinu Croatia prilagođene osobama s oštećenjem vida i sluha. Svečano otvorenje četverodnevnog Festivala o pravima djece održat će se 21. studenog u 12 sati otvorenjem izložbe dječjih radova i projekcijom kratkog dokumentarnog filma Hrc

Program će voditi srednjoškolac Adrian Osmani, glumica Ankica Dobrić i Marko Tolja, domaćin 3. Festivala o pravima djece. Osim u Rijeci, paralelne matineje filmova djece i mladih u održavat će se svakodnevno u kinima Cinestar u Rijeci, Osijeku, Splitu, Šibeniku, Zadru i Zagrebu.

Posjetitelje Festivala u Rijeci 21. - 24. studenoga očekuje više od 30 flimova djece, mladih i odraslih autora, radionice o inkluziji za djecu predškolske i školske dobi, sat medijske kulture - za osnovne i srednje škole, dok posjetitelje jutarnjih projekcija u Cinestaru 22. i 23. studenoga očekuje više od 20 filmova djece i mladih iz Hrvatske i svijeta. Selektori ovogodišnjeg programa su Rada Šešić, Boško Picula i Maja Flego, a umjetnička direktorica festivala je Tatjana Aćimović.

Hrc, koji su realizirali učenici OŠ Ivana Perkovca i članovi FKVK Zaprešić, dokumentarni je film o Hrvoju, zvanom Hrc, učeniku osmog razreda Osnovne škole Ivana Perkovca iz Šenkovca. Film je posebno izdvojen za samo otvorenje Festivala pozivajući se na Konvenciju o pravima djeteta, članak 23. koji naglašava da dijete s teškoćama u duševnom ili tjelesnom razvoju treba uživati potpun i dostojan život u uvjetima koji potvrđuju njegovo dostojanstvo, promiču samopouzdanje i olakšavaju aktivno sudjelovanje u zajednici.

Filmski program obilježen je raznolikošću filmskih vrsta, žanrova i stilova među kojima će se naći animirani, dokumentarni i igrani filmovi iz Hrvatske, ali i Gruzije, Grčke, Velike Britanije, Nizozemske i Poljske. Festival će predstaviti filmove djece i mladih te pet hrvatskih premijera odraslih autora iz inozemstva koji progovaraju o različitim dječjim pravima – od prava na sudjelovanje i stvaralaštvo do prava na igru i uvažavanje različitosti. Filmovi djece o djeci većinom se bave školskim problemima, zabavom poput nogometa, problemima nasilja među vršnjacima i vršnjakinjama. Većina dječjih filmova proizvedena su unutar filmskih družina pojedinih osnovnih škola, dok je jedan srednjoškolski.

Kratki dokumentarni film D kao Dominik filmske družine Z(K)ADAR bavi se jedinim prvašićem u područnoj školi Crno, dok Škola na kotačima čiji su autori učenici zagrebačke OŠ Marije Jurić Zagorka prati život i školovanje djece iz putujućeg lunaparka Breto. Voljeti nogomet u Podgajcima autora Ivana Stjepana Lucića, dokument je slavlja osamdesete godišnjice nogometnog kluba Posavac, osvojio je Grand Prix 4. Malog DOKUarta. Nekoliko je i kratkih animiranih filmova poput My Body is a Cage redateljice Ele GašperovOglasna ploča (FKVK Zaprešić). Kratki igrani film Pitagorin poučak autora Filmske družine Kreše Golika iz Fužina problematizira sukob dvojice osnovnoškolskih dječaka – koji završava ozljedom jednog od njih.

U Art-kinu Croatia biti će prikazano i pet inozemnih naslova. Mala nevjesta poljskog redatelja Leslawa Dobruckog obrađuje temu ugovorenog braka trinaestogodišnjakinje i njezinog bijega od nasilnog supruga. Drona i ja nizozemske redateljice Catherine van Campen je kratki dokumentarni film iz Nizozemske o autističnom dječaku Dronu kojeg promatramo kroz oči njegovog starijeg brata Arjuna. Igra se mora nastaviti prati priču zajednice koja se pokušava nositi s gubitkom vođe – trenera Eda Thomasa. Ujedinjeni ulični klinici bavi se grupom djece bez doma koji jedinu nadu u bolju budućnost vide u sudjelovanju u prvom Svjetskom kupu djece s ulice (Street Child World Cup) gjde predstavljaju Južnu Afriku. Nizozemski igrani film Katjina sestra u režiji Mijke de Jong, problematizira svijet emigracije, prostitucije, identiteta, ali i obiteljskih odnosa te bezuvjetne sestrinske ljubavi.

Gosti festivala su Leslaw Dobrucki, redatelj filma Mala nevjesta te Argyris Tsepelikas, autor filma Igra se mora nastaviti s kojima će se održati razgovor nakon filmskih projekcija.

Ulaz na sve programe i projekcije je slobodan.

Više o programu pronađite na službenoj stranici festivala.
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.