Preskoči na glavni sadržaj

Branko Schmidt i Ivan Ramljak dobitnici Nagrade Vladimir Nazor u području filmske umjetnosti

Nagradu Vladimir Nazor dodjeljuje Republika Hrvatska za najbolja umjetnička ostvarenja, a o dobitnicima odlučuje Odbor Nagrade Vladimir Nazor na prijedlog komisija koje osniva za pojedina područja umjetnosti,  u kategorijama godišnje nagrade i nagrade za životno djelo.

Odbor Nagrade "Vladimir Nazor" na sjednici održanoj 13. svibnja 2024. godine donio je odluke o dobitnicima za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2023. godinu u području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma.

Nagradu za životno djelo u području filmske umjetnosti dobio je redatelj Branko Schmidt, a godišnju nagradu dobio je redatelj Ivan Ramljak za svoj višestruko nagrađivani dugometražni dokumentarni film, El Shatt – nacrt za utopiju.

Popis svih dobitnika možete pogledati na stranici Ministarstva kulture i medija. 

Svečana dodjela Nagrade održat će se 19. lipnja, na godišnjicu smrti hrvatskog književnika čije ime nosi, uz izravan prijenos Hrvatske radiotelevizije. 

Branko Schmidt rođen je u Osijeku 1957. godine. Nakon kratkotrajnog studija ekonomije, upisuje Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu studij filmske i TV režije, gdje je diplomirao 1981. godine. Njegov diplomski rad zapažena je TV drama Rano sazrijevanje Marka Kovača. Sljedeće godine snima TV dramu Hildegard. Godine 1988. režira svoj prvi dugometražni igrani film, Sokol ga nije volio, prema istoimenoj drami Fabijana Šovagovića te na Festivalu igranog filma u Puli osvaja nagradu za debitanta godine.

Tijekom karijere snimio je mnoge drame, dokumentarne filmove, te dječju TV seriju Operacija Barbarossa (1989.) prema djelu književnika Ivana Kušana. U devedesetima režira još četiri cjelovečernja filma Đuka Begović (1991.), Vukovar se vraća kući (1994.), i Božić u Beču (1997.) za koji je nagrađen Zlatnom arenom za scenarij, te 1999. Srce nije u modi. Njegov film Kraljica noći (2001.) dobitnik je dvije Zlatne arene, a 2006. za film Put lubenica biva nagrađivan na domaćim i svjetskim festivalima (Pula, Montpellier, Cleveland, Tetouan). Njegov film Metastaze (2009.) postao su hrvatski suvremeni kultni klasik, osvojivši, između ostalog, i Veliku Zlatnu arenu, a izdvaja se i film Ljudožder vegetarijanac (2012.), koji je na Pulskom festivalu osvojio sedam nagrada.

Ivan Ramljak rođen je u Zagrebu 1974. godine. Studirao je na FER-u, dugogodišnji je novinar i urednik u pisanim i elektroničkim medijima usmjeren na film i glazbu. Bio je jedan od voditelja kluba Močvara, autor Filmskih večeri u Močvari, organizator prvog Festivala filma o ljudskim pravima u Zagrebu i urednik programa Kratkog utorka u kinu Tuškanac u Zagrebu. Odnedavno radi kao selektor renomiranog Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu.

Od 2006. bavi se filmskom produkcijom i režijom. 2009. godine zajedno s Markom Škobaljem režirao je kratki film Oslobođenje u 26 slika, pobjednički film projekta Sarajevo grad filma. Dosadašnja Ramljakova filmografija uključuje i naslove: Baba Višnjina 38 (2008.), Najpametnije naselje u državi (2009.), In Utero (2011.), Trapula (2013.), Kino otok (2016., dokumentarni), Dom boraca (2018.), O jednoj mladosti (2020.) i El Shatt – nacrt za utopiju (2023), s kojim je nedavno i osvojio Nagradu Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.