Preskoči na glavni sadržaj

Metastaze

view in english
  • HR, BA, RS
  • 2009.
  • 85'
  • 35 mm
  • boja
  • kriminalistički, drama

Film prati sudbinu četvorice zagrebačkih kvartovskih prijatelja koji se nikako ne uspijevaju uklopiti u društvo. Filip je liječeni narkoman koji se nakon rehabilitacije vraća u staro društvo, sin jugoslavenskog oficira Dejo u sukobu je s kamatarima, Krpa je nasilnik opsjednut nogometom, a Kizo alkoholičar.

Režija
Branko Schmidt
Scenarij
Ognjen Sviličić
Prema knjizi
Ivo Balenović – Metastaze
Kamera
Dragan Ruljančić
Montaža
Vesna Lažeta, Hrvoje Mršić
Scenografija
Mladen Ožbolt
Kostimografija
Željka Franulović
Uloge
Rene Bitorajac, Franjo Dijak, Rakan Rushaidat, Robert Ugrina, Jadranka Đokić, Daria Lorenci
Producent
Stanislav Babić
Produkcija
Telefilm
Produkcija
Hrvatska radiotelevizija (HRT), Refresh (BA), Lux film (RS)

Branko Schmidt rođen je u Osijeku 1957. godine. Nakon kratkotrajnog studija ekonomije, upisuje Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, studij filmske i TV režije. Godine 1982. snima dramu Hildegard koja je bila proglašena najboljom TV dramom na području bivše države. Godine 1988. režira svoj prvi cjelovečernji film Sokol ga nije volio te na Festivalu igranog filma u Puli osvaja nagradu za debitanta godine. Tijekom karijere snimio je mnoge drame i dokumentarne filmove te dječju TV seriju Operacija Barbarossa (1989.). U devedesetima režira još četiri cjelovečernja filma: Đuka Begović (1991.), Vukovar se vraća kući (1994.), Božić u Beču (1997.) za koji je nagrađen Zlatnom arenom za scenarij te Srce nije u modi (1999.). Film Kraljica noći (2001.) dobitnik je dvije Zlatne Arene za scenarij i produkciju, a Put lubenica (2006.) postigao je izvanredne međunarodne uspjehe. Prema romanima Ive Balenovića Schmidt je snimio višestruko nagrađivane filmove Metastaze (2009.) i Ljudožder vegetarijanac (2012.).

Katalog hrvatskih filmova

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.