Preskoči na glavni sadržaj

Dvoje hrvatskih predstavnika nagrađeno na festivalu SEE u Parizu 

Na Festivalu jugoistočnoeuropskog filma SEE u Parizu nagrađeno je dvoje hrvatskih predstavnika: Rene Bitorajac najbolji je glumac festivala, za nastup u filmu Ljudožder vegetarijanac, a Cura koja je voljela bajke mlade redateljice Čejen Černić osvojila je nagradu za najbolji animirani film.

Uz Bitorajca i Černić, nagrade su odnijela i dva filma nastala u hrvatskoj koprodukciji: pobjednik festivala Falsifikator Gorana Markovića, koji je ujedno ponio i nagradu za najboljeg redatelja, dok je najbolji scenarij napisao Goran Vojnović iz Slovenije za film Čefuri raus! Hrvatski koproducent oba filma je kuća Jadran film.

Četvrto izdanje festivala održano je od 27. do 30. travnja, a o najboljim ostvarenjima odlučivoa je žiri u sastavu Yves Boisset (predsjednik žirija), Emmanuelle Galabru (glumica), Sacha Goldman (producent), Hazis Vardar (ravnatelj kazališta Palace u Parizu) te Zoran Živković (ravnatelj Filmskog festivala Herceg Novi).

Rene Bitorajac diplomirao je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te danas radi kao kazališni i filmski glumac. Ostvario je niz filmskih i televizijskih uloga, a dvaput je osvojio Zlatnu Arenu za glavnu mušku ulogu, za Metastaze (2009.) i Ljudoždera vegetarijanca (2012.)

Čejen Černić diplomirala je filmsku i TV režiju, također pri ADU, a do sada je potpisala više kratkometražnih, među kojima se izdvajaju igrani Pratioci te dokumentarni Krug, Meni bez mene i Il Postino. Od 2007. godine radi kao asistentica na igranim filmovima i serijama. Cura koja je voljela bajke prvi joj je profesionalni autorski animirani film.

Nagradu za najbolju glumicu četvrtog zdanja SEE-ja odnijela je Dara Džokić iz Srbije za ulogu u filmu Odumiranje, najbolji dokumentarac je Marije Dzidzeve U potrazi za srećom iz Makedonije, najbolji kratkometražni film je Sepideh Fani Konstantinou iz Grčke, dok je posebnu nagradu žirija osvojio Ziazan Derya Durmaza iz Turske.

Festival jugoistočnoeuropskog filma SEE u Parizu osnovan je 2011. godine, a prikazuje filmove iz Makedonije, Turske, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Rumunjske, Slovenije, Srbije, Bugarske, Albanije, Grčke te Bosne i Hercegovine.

Naslovne fotografije: Ljudožder vegetarijanac, Cura koja je voljela bajke, Čefuri raus!

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.