Preskoči na glavni sadržaj

Bog postoji, njeno ime je Petrunija dobitnik Nagrade LUX Europskog parlamenta

Hrvatska manjinska koprodukcija Bog postoji, njeno ime je Petrunija redateljice Teone Strugar Mitevske (hrvatska producentica je Zdenka Gold, Spiritus movens) osvojila je prestižnu Nagradu LUX koju je po 13. put dodijelio Europski parlament. 

Filmskoj ekipi nagradu je danas, 27. studenog, u Strasbourgu uručio nedavno izabrani predsjednik Europskog parlamenta David Maria Sassoli.

'Noseći se sa složenostima našeg svakodnevnog posla, lako 'se izgubimo' u tehnikalijama parlamentarnih aktivnosti, no također je potrebno pokazivati emocije i koristiti se novim oblicima komunikacije, a Nagrada LUX sjajan je alat u tim nastojanjima. Moramo iskoristiti priliku da kroz nominirane filmove proučimo društvene pojave poput imigracije, prava na zdravstveno osiguranje, feminizam i političke etike. Prikazivanje problema poput klimatskih nepogoda, naše kolonijalne prošlosti ili diskusija o našem modelu društva kroz film je poticajan izazov koji se mora ohrabrivati. Mi smo jedini Parlament na svijetu koji nagrađuje filmove i ponosni smo na to!', rekao je tom prigodom Sassoli.

Makedonska redateljica Teona Strugar Mitevska u svom je govoru prilikom preuzimanja nagrade istaknula kako je političari u njenoj domovini kritiziraju jer su joj filmovi 'previše politični'. 

'To je točno, jer sam ja autorica koju zanimaju društvene devijacije. Smatram kako je moja dužnost izraziti svoje mišljenje i progovarati o problemima o kojima se nitko ne usudi jer, na kraju krajeva, kako uopće možemo izgraditi bolju budućnost ako to ne radimo', istaknula je. 

Sreću zbog osvojene Nagrade LUX ne skriva ni hrvatska producentica filma Zdenka Gold (Spiritus movens). 

'Čestitam cijeloj ekipi filma, a posebno sam ponosna na hrvatski dio ekipe. Bravo od srca svima i veliko hvala svim financijerima koji su uz nas. Uskoro film kreće u kina diljem Hrvatske, nemojte ga propustiti!'.

Dugometražni igrani film Bog postoji, njeno ime je Petrunija nastao je u makedonsko-belgijsko-slovensko-hrvatsko-francuskoj koprodukciji. Svoju je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Berlinaleu gdje je osvojio čak dvije nagrade (Nagrada ekumenskog žirija i Nagrada Guild Film), a na nedavno održanom Međunarodnom filmskom festivalu u Kairu osvojio je nagradu za najbolji europski film koju dodjeljuju kritičari 13 arapskih zemalja (Arab Critics’ Awards for European Films). 

Druga dva finalista za ovogodišnju 13. Nagradu LUX, koja promiče bogatstvo, raznolikost i izvrsnost europskog filma, bili su naslovi Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld (Cold Case Hammarskjöld) redatelja Madsa Brüggera (dansko-norveško-švedsko-belgijska koprodukcija), čija se zagrebačka premijera očekuje na ovogodišnjem izdanju Human Rights Film Festivala, i Vlast (The Realm) redatelja Rodriga Sorogoyena (španjolsko-francuska koprodukcija). Sva tri filma bila su prevedena na 24 službena jezika Europske unije te su se prikazivala u više od 50 gradova u 28 zemalja u okviru Dana LUX filma kojeg Europski parlament organizira u suradnji s MEDIA uredima Programa Kreativna Europa. 

Naslovna fotografija: ekipa filma Bog postoji, njeno ime je Petrunija s predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Mariom Sassolijem
(*fotografija je preuzeta sa stranice europarl.europa.eu)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.