Preskoči na glavni sadržaj

Bog postoji, njeno ime je Petrunija finalist za Nagradu LUX 2019

Hrvatska manjinska koprodukcija Bog postoji, njeno ime je Petrunija makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske izabrana je kao jedan od ukupno tri finalista za Nagradu LUX 2019 koju svake godine dodjeljuje Europski parlament.

Dugometražni igrani film Bog Postoji, njeno ime je Petrunija Teone Strugar Mitevske nastao je u makedonsko-belgijsko-slovensko-hrvatsko-francuskoj koprodukciji, a hrvatska koproducentica je Zdenka Gold (Spiritus Movens). Radnja filma, čija se svjetska premijera održala na Berlinaleu, odvija se u gradu Štipu u istočnoj Makedoniji gdje svakog siječnja lokalni svećenik u rijeku baci drveni križ koji izranjaju stotine muškaraca. Onoga tko ga izroni pratit će sreća i uspjeh. Ovaj put za križem je zaronila i Petrunija te ga uspijeva ugrabiti prije drugih, što razbjesni njene suparnike. 

Druga dva finalista su filmovi Cold Case Hammarskjöld redatelja Madsa Brüggera (dansko-norveško-švedsko-belgijska koprodukcija) i The Realm redatelja Rodriga Sorogoyena (španjolsko-francuska koprodukcija). Spomenuta tri naslova bit će prevedena na 24 službena jezika Europske unije te će se prikazati u više od 50 gradova u 28 zemalja u okviru Dana LUX filma kojeg Europski parlament organizira u suradnji s MEDIA uredima Programa Kreativna Europa. Nagrada LUX će jednom od njih biti dodijeljena 27. studenog, a pobjednički film odabiru članovi Europskog parlamenta u Strasbourgu. 

Prije završnog odabira triju naslova, selekcijska komisija sastavljena od filmskih profesionalaca (festivalskih direktora, distributera, filmskih kritičara) koju imenuje Odbor za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta, selektirala je 10 filmova koji promiču bogatstvo, raznolikost i izvrsnost europskog filma. 

'Među finalistima ponovno se nalazi film kojeg je režirala žena, a koji potiče važnu diskusiju o prisustvu žena u društvenim, političkim i religijskim sferama', stoji u obrazloženju.

Više o finalistima za Nagradu LUX pronađite na službenoj stranici.

Naslovna fotografija: scene iz filmova Bog postoji, njeno ime je Petrunija

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.