Preskoči na glavni sadržaj

Bog postoji, njeno ime je Petrunija i Šavovi nagrađeni na Berlinaleu

Oba filma, manjinske hrvatske koprodukcije čiji je hrvatski koproducent Spiritus movens, s nedavno završenog 69. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu vratila su se s po dvije nagrade. 

Film Bog postoji, njeno ime je Petrunija makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske prikazan je u sklopu glavnog natjecateljskog programa, a nezavisni tzv. ekumenski žiri nagradio ga je zbog 'odvažnog prikaza preobrazbe iz obespravljene mlade žene u zagriženu zagovornicu ženskih prava. Kada se Petrunija spontano pridruži ortodoksnom crkvenom ritualu, organiziranome isključivo za muškarce koji izranjanu drveni križ kojeg je u rijeku bacio svećenik, ona krši baš ta crkvena ali i socijalna pravila. Svojim početnim odbijanjem da vrati križ oslobađa unutarnju snagu pred institucionalnim konvencijama i otkriva Boga u sebi.' 

Osim ove, isti dugometražni igrani film ovjenčan je i Guild Film nagradom. Riječ je o priznanju koje dodjeljuje žiri sastavljen od tri člana koja vode neko od kina, a istovremeno su i članovi udruge njemačkih 'art house' kina. 

Film Bog postoji, njeno ime je Petrunija nastao je u makedonsko-belgijsko-slovensko-hrvatsko-francuskoj koprodukciji, a osim hrvatske koproducentice Zdenke Gold (Spiritus movens) na filmu su radili glumci Ljiljana Bogojević i Mario Knezović, snimatelj tona Hrvoje Petek, boomer Vilim Novosel, key grip Josip Mataušić, scenski radnik Branko Cavrić i električar Dario Laljek, Željka Burić kao art director i Marina Redžepović kao casting direktorica. 

U sklopu glavnog natjecateljskog programa svoju svjetsku premijeru imao je i film Bio sam kod kuće, ali (Ich war zuhause, aber, I Was at Home, but) njemačke redateljice Angele Schanelec koja je za ovo ostvarenje nagrađena Srebrnim medvjedom za režiju. Film je nastao u njemačko-srpskoj koprodukciji (Nachmittagfilm i Dart Film & Video), a dijelom je sniman u Istri na lokacijama u naselju Slum te u parku prirode Učka. Hrvatski dio ekipe čine: izvršni producent Tibor Keser, snimatelj tona Hrvoje Radnić, asistent produkcije Jan Herenčić, a servisna produkcija je bio Paradoks iz Zagreba. Nastanak filma su podržali Istarska filma komisija te općina Lanišće. Film prati priču 13-godišnjeg dječaka koji nestane na tjedan dana. Nakon povratka, dječak ne zna ili ne želi objasniti što je tražio i gdje je bio. Majka i učitelji pretpostavljaju da ga je na bijeg ponukala očeva smrt, ali dječakovo ponašanje se ne može u potpunosti time objasniti... 

Dugometražni igrani film Šavovi srpskog redatelja Miroslava Terzića, nastao je u srpsko-slovensko-hrvatsko-bosanskoj koprodukciji. Prikazan je u sklopu službenog programa Panorama, a dobitnik je nagrade Europa Cinemas Label kao najbolji europski film prikazan u spomenutom programu. 'Ovaj film je dobar primjer snage filma: izvrsna režija, kamera, scenarij i montaža te izvrsna gluma', stoji u obrazloženju. 

Osim toga film je završio i na drugom mjestu prema ocjenama publike. Podsjetimo, Šavovi, za koje je odjavnu pjesmu otpjevala Gabi Novak, se bave temom tek rođenih beba nestalih iz bolnica u Beogradu koje su godinama, prema svjedočenju stotina roditelja, proglašavane mrtvima, a zapravo prodavane na usvajanje. Scenarij potpisuje Elma Tataragić, direktor fotografije je Damjan Radovanović, montažerka Milena Z. Petrović, a autorica glazbe Aleksandra Kovač. Hrvatska koproducentica filma je Zdenka Gold (Spiritus movens), a uz nju na filmu su radili scenografkinja Ana Buljan, Zoran Vujić, glumica Ksenija Marinković, asistentica produkcije Branka Rušnov i mnogi drugi. Film je nastao pod okriljem producenata Uliksa FehmiuaMilene Trobozić Garfield (West End Production) iz Srbije, te je financijski podržan i od strane Eurimagesa. 

69. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu održalo se od 7. do 17. veljače 2019. godine. Zlatnog medvjeda za najbolji film dobio je Izraelac Nadav Lapid za film Sinonimi (Synonymes, Synonyms). Srebrnog medvjeda za najbolju glumicu dobila je Yong Mei za film So Long, My Son redatelja Wanga Xiaoshuaia, a za isti je film, za najbolju mušku ulogu, nagrađen Wang Jingchun. Međunarodnim žirijem predsjedala je Juliette Binoche, a uz nju o najboljim su filmovima odlučivali i Justin Chang, Sandra Hüller, Sebastián Lelio, Rajendra Roy te Trudie Styler

Naslovne fotografije: scene iz filmova Bog postoji, njeno ime je Petrunija i Šavovi 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.