Preskoči na glavni sadržaj

Audiovizualna izvedba s izložbe 'Žene minorne spekulacije, sekvenca 3' sada i online 

Kao dio programa izložbe "Žene minorne spekulacije: sekvenca 3" umjetnika/ica Nicole Hewitt te Hrvoslave Brkušić, Vide Guzmić, Hrvoja Nikšića i Ivana Slipčevića, 3. veljače u Galeriji AŽ je priređeno snimanje audiovizualne izvedbe, koja se u obliku video-dokumenta, skupa s kadrovima iz budućeg filma, sada pojavljuje pred publikom u virtualnom okruženju.

U trećoj sekvenci projekta "Žene minorne spekulacije", sirovi materijal filma, koji vibrira između historiografije, dokumentarizma, objektne analize, putopisa i spekulativne fikcije, predstavlja se u obliku grubog šnita i tzv. dream machine, kako nazivaju podsvijest filma, dok se jedan od mogućih soundtrackova, za jedan od mogućih filmova, istodobno gradi u studiju, te pri kraju izložbe biva izveden za online video-dokument.

Autori i izvođači audiovizualne izvedbe su Nicole Hewitt, Vida Guzmić, Hrvoje Nikšić i Ivan Slipčević, s Hrvoslavom Brkušić. Za kameru je bila zadužena Vanja Babić, a za montažu Vida Guzmić. Projekt nastaje u produkciji Studija Pangolin i Atelijera Žitnjak. Program snimanja izvedbe "Žene minorne spekulacije: sekvenca 3" podržao je Hrvatski audiovizualni centar.

Projekt "Žene minorne spekulacije" započet je 2015. godine i otad se pojavljuje u različitim formama, kroz različite medije, od crteža i male plastike, preko poezije i pokretnih slika, do zvuka i izvedbi uživo. Polazišna točka je neolitska figurina iz Podunavlja. Projekt se bavi memorijom, poviješću, ostacima kao dokaznom materijalu, pejzažima kao svjedocima, isprepletenim biografijama arheologa, njihovih objekata i subjekata istraživanja, tračevima i materijalima, duhovima spekuliranja, gdje stvarni i nestvarni objekti materijalne kulture proizvode zbunjenost i halucinacije o javnom sjećanju i tehnologijama memorije. Narativ se plete kroz minorne povijesti, pripovijesti i njihove fragmente, u vremenskom rasponu od 5000 godina, unaprijed i unazad na lokacijama od Vučedola do Crnog mora.

Naslovne fotografije: snimanje audiovizualne izvedbe "Žene minorne spekulacije: sekvenca 3"
(autorica fotografije: Iva Kordić/Galerija Atelijeri Žitnjak)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.