Preskoči na glavni sadržaj

Antoneta Alamat Kusijanović nominirana za nagradu Američkog udruženja redatelja – DGA Award

Antoneta Alamat Kusijanović (Murina) u utrci je za nagradu Američkog udruženja redatelja (Directors Guild of America) za najbolju režiju debitantskog dugometražnog ostvarenja. 

Osim Antonete Alamat Kusijanović, koja je nominirana za svoj dugometražni igrani prvijenac Murina, u kategoriji najbolje režije dugometražnog prvijenca (Outstanding Directorial Achievement of a First-time Theatrical Feature Film Director), tu su još četiri redateljice: Alice Diop (Saint Omer), Audrey Diwan (Happening), Charlotte Wells (Aftersun) te jedan redatelj - John Patton Ford (Emily the Criminal). 

Američko udruženje redatelja (Directors Guild of America) za najbolju režiju dugometražnog filma (Outstanding Directorial Achievement in Theatrical Feature Film) nominirala je šest redatelja: Todd Field (Tár), Joseph Kosinski (Top Gun: Maverick), Daniel Kwan i Daniel Scheiner (Everything Everywhere All at Once), Martin McDonagh (The Banshees of Inisherin) i Steven Spielberg (The Fabelmans).

Popis nominacija po kategorijama možete pronaći na službenoj stranici Američkog udruženja redatelja

Pobjednici će biti objavljeni tijekom svečane dodjele nagrade 18. veljače u Beverly Hilton Hotelu u Los Angelesu. 

Američko udruženje redatelja, koje broji preko 18.000 članova, će 2023. po 75. put dodijeliti nagrade najboljim redateljskim ostvarenjima. DGA Awards jedne su od najprestižnijih dodjela u tkz američkoj "sezoni nagrada" koja kulminira dodjelom Oscara u ožujku. Prema podacima na stranici Američkog udruženja redatelja, samo se sedam puta u povijesti dogodilo da pobjednik u kategoriji najboljeg redatelja na DGA nagradama nije pobijedio u kategoriji najbolje režije na Oscarima. 

Ovo je Murini čak šesta nominacija za nagrade američkih strukovnih udruga. Film je bio nominiran u čak tri kategorije za Independent Spirit Awards - nagradu koju dodjeljuje neprofitna organizacija Film Independent i to za najbolji debitantski dugometražni film, najbolju izvedbu glumice u usponu (Gracija Filipović) i najbolju kameru (Hélène Louvart). 

Film je bio nominiran u dvije kategorije i za Gotham Award koji nezavisnim ostvarenjima dodjeljuje Gotham Film & Media Institute - za najboljeg redatelja debitanta (Antoneta Alamat Kusijanović) te za najbolju glumačku nadu (Gracija Filipović). Potonja nominacija rezultirala je i nagradom - Gracija je pobijedila u konkurenciji još četiri glumica i glumaca (Frankie Corio, Kali Reis, Anna Diop i Anna Cobb).

Murina je svjetsku premijeru imala 2021. godine na Filmskom festivalu u Cannesu, na kojem se odmah i ovjenčala Zlatnom kamerom (Camera d'Or) za najbolje debitantsko ostvarenje. Film je do danas prikazan na više od 60 festivala i osvojio je preko 20 priznanja i nagrada. Uz prestižnu cannesku, tu je i nagrada za najbolji film u Hamptonsu, kao i nagrada Femme Du Cinema u Les Arcsu u Francuskoj uručena Antoneti Alamat Kusijanović kao najperspektivnijoj redateljici godine. Na domaćem terenu, Kusijanović je za Murinu osvojila i godišnju nagradu "Vladimir Nazor" koju Ministarstvo kulture i medija dodjeljuje najboljim umjetničkim ostvarenjima, te Nagradu Breza za najboljeg debitanta, Zlatnu arena za najbolju sporednu žensku ulogu (Danica Ćurčić) i Zlatna vrata Pule na Pulskom filmskom festivalu. 

Gracija Filipović osvojila je i Shooting Stars priznanje koje, u sklopu Berlinalea, dodjeljuje europska organizacija nacionalnih filmskih agencija European Film Promotion.

Producenti filma su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara). Distributer za teritorij Sjeverne Amerike je Kino Lorber. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.