Preskoči na glavni sadržaj

Murini tri nominacije za Independent Spirit Awards

Višestruko nagrađivani dugometražni prvijenac Antonete Alamat Kusijanović, Murina, broji čak tri nominacije za Independent Spirit Awards - nagradu koju dodjeljuje neprofitna organizacija Film Independent sa sjedištem u Los Angelesu, a koja se smatra jednom od najvažnijih priznanja u SAD-u u tkz. "sezoni nagrada" koja kulminira dodjelom Oscara u ožujku. 

Murina je nominirana za najbolji debitantski dugometražni film (Best First Feature). Ostale nominacije u toj kategoriji pripale su filmovima: Aftersun (Charlotte Wells), Emily the Criminal (John Patton Ford), The Inspection (Elegance Bratton) i Palm Trees and Power Lines (Jamie Dack).

Gracija Filipović nominirana je za najbolju izvedbu glumaca čije su karijere u usponu (Best Breakthrough Performance). Ostali kandidati za nagradu su: Frankie Corio (Aftersun), Stephanie Hsu (Everything Everywhere All At Once), Lily McInerny (Palm Trees and Power Lines) i Daniel Zolghadri (Funny Pages). 

Uz to, direktorica fotografije Hélène Louvart nominirana je za najbolju fotografiju (Best Cinematography). Uz nju, nominacije broje i Florian Hoffmeister (Tár), Gregory Oke (Afterfun), Eliot Rockett (Pearl), Anisia Uzeyman (Neptune Frost). 

Najviše nominacija za ovu nagradu koja slavi nezavisni film i filmaše ima Everything Everywhere All at Once Daniela Kwana i Daniela Scheinerta, koji je nominiran u osam kategorija. Iza njega je Tár Todda Fieldsa sa sedam nominacija te Aftersun Charlotte Wells s pet. 

Popis svih nominiranih naslova i imena možete pronaći OVDJE

Ove godine za Independent Spirit Awards pristiglo je rekordnih 409 prijava. Izabrani naslovi dolaze iz 25 zemalja svijeta. Svečana dodjela nagrada održat će se 4. ožujka 2023. godine. 

Pobjednike glasanjem biraju članovi neprofitne organizacije Film Independent sa sjedištem u Los Angelesu. Među članovima su filmaši, stručnjaci iz AV industrije i filmski entuzijasti. Više o nagradama i samoj organizaciji možete pronaći na ovoj poveznici.

Podsjetimo, Murina je osvojila dvije nominacije za još jedno relevantno priznanje koje se dodjeljuje u "sezoni nagrada" - Antoneta Alamat Kusijanović nominirana je za najboljeg redatelja debitanta za Gotham Award (The Bingham Ray Breakthrough Director Award), a Gracija Filipović je osvojila nominaciju za najbolju glumačku nadu (Breakthrough Performer). 

Murina je svjetsku premijeru imala 2021. godine na Filmskom festivalu u Cannesu, na kojem se odmah i ovjenčala Zlatnom kamerom (Camera d'Or) za najbolje debitantsko ostvarenje. Film je do danas prikazan na više od 60 festivala i osvojio je preko 20 priznanja i nagrada. Uz prestižnu cannesku, tu je i nagrada za najbolji film u Hamptonsu, kao i nagrada Femme Du Cinema u Les Arcsu u Francuskoj uručena Antoneti Alamat Kusijanović kao najperspektivnijoj redateljici godine. Na domaćem terenu, Kusijanović je za Murinu osvojila i godišnju nagradu "Vladimir Nazor" koju Ministarstvo kulture i medija dodjeljuje najboljim umjetničkim ostvarenjima, te Nagradu Breza za najboljeg debitanta, Zlatnu arena za najbolju sporednu žensku ulogu (Danica Ćurčić) i Zlatna vrata Pule na Pulskom filmskom festivalu. 

Gracija Filipović, koja nosi glavnu ulogu u filmu, u veljači ove godine osvojila je i Shooting Stars priznanje koje, u sklopu Berlinalea, dodjeljuje europska organizacija nacionalnih filmskih agencija European Film Promotion.

Producenti filma su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara). Distributer za teritorij Sjeverne Amerike je Kino Lorber. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.