Preskoči na glavni sadržaj

Gracija Filipović za ulogu u Murini osvojila Gotham Award 

Gracija Filipović osvojila je nagradu za najbolju glumačku nadu (Breakthrough Performer), zahvaljujući ulozi u višestruko nagrađivanom dugometražnom prvijencu Antonete Alamat Kusijanović, Murina. Dodjela Gotham Awards održala se u New Yorku, 28. studenog. 

Gracija Filipović tako je pobijedila konkurente iz kategorije za najbolju glumačku nadu (Breakthrough Performer), a to su bili: Frankie Corio (Aftersun), Kali Reis (Catch the Fair One), Anna Diop (Nanny) i Anna Cobb (We’re All Going to the World’s Fair). 

Podsjetimo, redateljica i scenaristica Murine, Antoneta Alamat Kusijanović bila je također nominirana, u kategoriji najboljeg redatelja debitanta (The Bingham Ray Breakthrough Director Award). Ta je nagrada  naposljetku otišla u ruke redateljice filma AftersunCharlotte Wells

Najboljim dugometražnim filmom godine proglašen je Everything Everywhere All at Once Daniela Kwana i Daniela Scheinerta.

Svečana dodjela Gotham Awards bila je održana u ponedjeljak, 28. studenog u njujorškoj sali Cipriani Wall Street. 

Podsjetimo, Gracija Filipović nominirana je i za najbolju izvedbu glumaca čije su karijere u usponu (Best Breakthrough Performance) na ovogodišnjim Independent Spirit Awards

Neprofitna njujorška organizacija Gotham Film & Media Institute dodjeljuje nagrade Gotham (Gotham Awards) nezavisnim filmašima i njihovim ostvarenjima od 1991. godine. Nominirane naslove bira odbor koji čine filmski i televizijski kritičari, festivalski programeri i filmski kuratori. Poseban žiri sastavljen od scenarista, redatelja, glumaca, producenata, montažera i ostalih ključnih filmskih stvaratelja, odlučuju o dobitnicima Gotham nagrada. 

Gotham Awards se smatraju svojevrsnim početkom "sezone nagrada" i pokazateljem koji će filmovi biti "u igri" na ostalim dodjelama poput Zlatnih globusa, Nagrade udruženja glumaca - SAG (Screen Actors Guild) Awards, Nagrade BAFTA Britanske akademije filmske i televizijske umjetnost, Oscara (ožujak 2023.) i drugih.

Više o nagradama Gotham možete saznati na službenoj stranici

Gracija Filipović rođena je 2002. godine. Glumila je u kazalištu u Dubrovniku, a svoj prvi film (Mali debeli rakun redateljice Barbare Vekarić) snimila je 2013. godine. Njena suradnja s redateljicom Antonetom Alamat Kusijanović započela je kratkometražnim filmom U plavetnilo (2017.), a nastavila se prvim dugim igranim filmom iste autorice, Murina. Oba filma dobila su mnogobrojna međunarodna priznanja i nagrade. Film U plavetnilo je, između ostalih, nagrađen u Berlinu i Sarajevu, a Murina, u kojem Gracija također igra glavnu ulogu, je ovjenčana Zlatnom kamerom za najbolji debitantski film u Cannesu 2021. godine i mnogim drugim nagradama na festivalima diljem svijeta.

Filipović je, osim toga, u veljači ove godine osvojila je i Shooting Stars priznanje koje, u sklopu Berlinalea, dodjeljuje europska organizacija nacionalnih filmskih agencija European Film Promotion.

Osim glumačke karijere, Gracija Filipović je profesionalna plivačica i step plesačica. Studira biologiju u Zagrebu.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.