Preskoči na glavni sadržaj

Aleksi Barbare Vekarić osvojila 15. nagradu u Indiji

Na festivalu svjetskog filma LIFFT India Filmotsav, dugometražni igrani prvijenac Barbare Vekarić osvojio je nagradu za najbolju glavnu glumicu, koja je pripala Tihani Lazović. Od svoje premijere na 65. Pulskom filmskom festivalu, Aleksi je prikazana na mnogim međunarodnim filmskim festivalima, a nagrada u Indiji joj je 15. po redu. 

Dugometražni igrani film Aleksi, o istoimenoj 28-godišnjakinji koja je nakon studija vraća u obiteljsku kuću na Pelješcu, gdje pod roditeljskim okriljem pokušava odlučiti što će sa sobom, u prosincu je osvojio niz nagrada na festivalima diljem svijeta. Tako je film 'slavio' na Međunarodnom filmskom festivalu Changing Face u Sydneyju, gdje je osvojio čak tri nagrade - za najbolji dugometražni film, najbolju glumicu u dugometražnom filmu (Tihana Lazović) i najbolju kameru (Filip Tot). 

Uz to, film Barbare Vekarić nedavno je dobio i dvije nagrade na argentinskom međunarodnom filmskom festivalu FICA (Festival Internacional De Cine Austral) - za najbolji igrani film te najbolju glavnu glumicu (Tihana Lazović), a početkom prosinca proglašen je najboljim europskim dugometražnim filmom na Međunarodnom filmskom festivalu u francuskom Tonneinsu.

Krajem listopada, Aleksi je trijumfirala i u Kanadi (Vancouver, Britanska Kolumbija), na filmskom festivalu Directors Cut Int'l, na kojem je nagrađena za najbolji film, najbolju redateljicu (Barbara Vekarić) i najbolju glumicu (Tihana Lazović). 

Film je svoju međunarodnu i američku premijeru doživio u ožujku ove godine, na festivalu South by Southwest (SXSW) festivalu u Austinu (Teksas, SAD), a ubrzo nakon toga osvojio je svoju prvu nagradu na Međunarodnom filmskom festivalu u Beogradu, FEST-u, na kojem je proglašen najboljim debitantskim filmom. 

Osim spomenutih, Aleksi je, prikazivana i nagrađivana na američkim festivalima u New Jerseyju, Massachusettsu, Miamiju, New Mexicu, Wisconsinu i New Yorku. Film je 'proputovao' i Europu, pa je tako prikazan na festivalima u Irskoj, Italiji, Španjolskoj, Makedoniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini... 

Aleksi je tako, sveukupno, osvojila 15 nagrada na deset festivala diljem svijeta. 

Režiju filma potpisuje Barbara Vekarić, koja je zaslužna i za scenarij. Osim Tihane Lazović koja tumači naslovnu ulogu, u filmu glume i Goran Marković, Sebastian Cavazza, Jason Mann, Aljoša Vučković, Leon Lučev, Nataša Janjić i Neda Arnerić. Film nastaje u produkciji zagrebačkog Studija dim, u koprodukciji s FilmKombajnom (Srbija), Motionom (Hrvatska) i HRT-om, a uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Filmskog centra Srbije. 

Novosti o Aleksi možete svakodnevno pratiti na Facebook stranici filma.

Naslovne fotografije: scene iz filma Aleksi

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.