Preskoči na glavni sadržaj

Američka premijera Aleksi na festivalu South By Southwest u Teksasu

Dugometražni igrani prvijenac redateljice Barbare Vekarić, Aleksi, svoju će američku te ujedno i međunarodnu premijeru imati na festivalu South by Southwest (SXSW) festivalu u Austinu, koji se održava od 8. do 17. ožujka. 

Prva festivalska projekcija filma za kojeg scenarij i režiju potpisuje Barbara Vekarić, zakazana je za 9. ožujka u kinodvorani Alamo Ritz.

Aleksi je premijerno prikazana na 65. izdanju Pulskog filmskog festivala, a projekcija u sekciji 'Global' na prestižnom festivalu SXSW ujedno je i američka te međunarodna premijera filma. Sekcija je posvećena raznovrsnim talentiranim filmašima, inovativnim narativima, premijerama te hvaljenim naslovima koji su festivalsku distribuciju započeli prije održavanja SXSW-a. Filmovi iz spomenute sekcije mogu dobiti Nagradu publike koja se dodjeljuje po završetku festivala. 

Radnja prati 28-godišnju Aleksi (Tihana Lazović) koja se nakon studija vraća u obiteljsku kuću. U pokušaju da odagna dosadu, Aleksi bježi od odgovornosti i upušta se u avanture s nekoliko muškaraca. Dodajmo kako film ima prodajnog zastupnika te američkog distibutera. 

Autori filmske glazbe su Jura Ferina i Pavle Miholjević, autor pjesama benda Goran i sateliti je Tvrtko Hopek Les, a u filmu su korištene i skladbe J.R. Augusta i Lovely Quinces. Za estetiku filma zaslužni su direktor fotografije Filip Tot, scenografkinja Ines Atman i kostimografkinja Suzana Tkalčec.

Aleksi je nastala u produkciji zagrebačkog Studija dim, u koprodukciji s FilmKombajnom (Srbija), Motionom (Hrvatska) i HRT-om, a uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Filmskog centra Srbije.

Recimo i kako je film Nitko nije savršen,čiju režiju također potpisuje Barbara Vekarić, proglašen najboljim filmom na nedavno završenom Coven Film Festivalu koji se održao u San Franciscu. 

Osim toga, na prestižnom američkom festivalu zasvirat će i riječki bend Jonathan i to 13. i 14. ožujka. 

SXSW je manifestacija koja spaja glazbu, film, interaktivne medije i konferencije te je poznat po otkrivanju novih talentata ispred i iza kamere. Filmski program održava se od 8. do 17. ožujka, a festival otvara Us, novi naslov redatelja Jordana Peelea (Get Out) u kojem glavne uloge nose Lupita Nyong'o i Winston Duke. Više o festivalu možete pronaći na njegovoj službenoj stranici

Naslovna fotografija: scene iz filma Aleksi

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.