Preskoči na glavni sadržaj

A bili smo vam dobri Branka Schmidta u kinima diljem Hrvatske

Dugometražni igrani film Branka Schmidta, drama A bili smo vam dobri, od 28. listopada prikazuje se u multipleksima i nezavisnim kinima diljem Hrvatske. 

Najnoviji film Branka Schmidta u prvom je tjednu prikazivanja (od 28. listopada do 3. studenog) u domaćim kinima, prema podacima Box Officea, pogledalo 3 320 gledatelja. Osim u multipleksima Cinestar, film se prikazuje u nezavisnim kinima diljem zemlje. 

A bili smo vam dobri premijerno je domaćoj publici predstavljen na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, na kojem je osvojio Zlatnu arenu za najbolji scenarij (Sandra Antolić, Ognjen Sviličić, Branko Schmidt) te Zlatnu arenu za najbolju glavnu mušku ulogu (Rene Bitorajac). Od tada je prikazan na nekoliko međunarodnih festivala, među kojima su Mostar Film Festival i Festival istočnoeuropskog filma u njemačkom Cottbusu. 

Film govori o odlikovanom heroju Dinku koji je trideset godina nakon rata ogorčen i razočaran. Napustila ga je obitelj, a Hrvatska za koju se borio osiromašena je, raseljena i korumpirana. Dinko se odaziva na poziv starih suboraca koji od Vlade zahtijevaju davno obećani muzej u zgradi iz koje se išlo u rat. Demonstracijama se pridružuju mladi fašisti, što dovodi do sukoba s policijom. Dinko izgubi kontrolu i nasilje eskalira.

Uloge u filmu, osim Renea Bitorajca, nose Slaven Knezović, Rakan Rushaidat, Milivoj Beader, Nikša Butijer, Paško Vukasović, Goran Navojec, Dražen Šivak i Nela Kocsis

Za kameru je bio zadužen Dario Hacek, za montažu Hrvoje Mršić, za oblikovanje zvuka Ivan Zelić, za glazbu Damir Avdić, za kostimografiju Vedrana Rapić, a za scenografiju Ivan Ivan

Producent filma je Stanislav Babić, a koproducent Slaven Knezović. Film nastaje u produkciji Telefilma i Kazališno-filmske udruge Oktavijan iz Bosne i Hercegovine. Hrvatski distributer je Blitz. 

Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Naslovne fotografije: scene iz filma A bili smo vam dobri

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.