Preskoči na glavni sadržaj

19. Doclisboa: Hrvatski filmski autori nagrađeni na industrijskom dijelu festivala dokumentarnog filma u Lisabonu

Nagrada Europskog udruženja dokumentarista pripala je projektu Vanje Juranić, a nagradu Pitch the Doc osvojio je projekt Lidije Špegar. Nagrade su im dodijeljene u sklopu industrijskog dijela festivala (Nebulae) kojem je Hrvatska ove godine bila zemlja partner. Festival se u glavnom gradu Portugala održao od 21. do 31. listopada. 

DAE Talent Encouragement Award, nagrada Europskog udruženja dokumentarista koja nudi besplatno jednogodišnje članstvo i savjetovanje za redatelje i producente, pripala je projektu Budi realan, traži nemoguće (Be Realistic, Demand the Impossible) scenaristice i redateljice Vanje Juranić, a u produkciji Restarta. Priča je to o umjetniku i performeru Siniši Labroviću i njegovoj supruzi Snježani Klarić, koji bez konkretnog plana u pedesetim godinama života presele u Berlin.

Nagradu Pitch the Doc, koja se dodjeljuje jednom od izabranih projekata iz zemlje partnera, osvojio je projekt Underground top lista (Underground Top Charts) u produkciji Factuma i režiji Lidije Špegar. Film prati glazbene izvođače koji nastupaju na pokopima upoznavajući gledatelja s običajima i tradicijama posljednjih oproštaja diljem Hrvatske.

U službenom filmskom programu 19. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Lisabonu prikazana su i dva hrvatska filma: Tvornice radnicima scenarista, redatelja i snimatelja Srđana Kovačevića te studentski film Volim autorice Anje Koprivšek. Također, u programu Zelene godine u kojem se prikazuju filmovi nastali u filmskim školama diljem svijeta, ove su godine predstavljeni radovi s Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Usporedno s festivalom održao se i Nebulae, festivalska platforma posvećena filmskim profesionalcima i umrežavanju. U suradnji s HAVC-om organizirani su tako prigodni programi sastanaka, prezentacija te pitching sesija za projekte iz Hrvatske kojih se ove godine predstavilo ukupno devet. 

Festival Doclisboa prvi se put održao 2002. godine, te je dio DOC Alliancea - partnerstva među sedam europskih festivala dokumentarnih filmova.

Više detalja o svima nagrađenima potražite ovdje, a o festivalu na ovoj poveznici

Naslovne fotografije: Vanja Juranić na pitchingu; Dina Pokrajac na pitchingu (u ime Restarta); Neda Frank na pitchingu (*autor fotografija je João Alves) 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.