Preskoči na glavni sadržaj

Nebulae 2021: program otvoren pitchingom hrvatskih projekata 

Usporednom s otvaranjem 19. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Lisabonu, prigodnom svečanošću i programom pitchinga hrvatskih projekata započeo je i Nebulae, festivalska platforma posvećena filmskim profesionalcima i umrežavanju, kojem je ovogodišnja zemlja partner Hrvatska. Festival se u portugalskom glavnom gradu odvija do 31. listopada. 

“Zajedno s Hrvatskim audiovizualnim centrom, kojem želim zahvaliti na potpori, organiziran je bogat i intenzivan program sastavljen od aktivnosti, sastanaka i predstavljanja putem kojeg ćemo se pobliže upoznati s hrvatskom filmskom produkcijom”, najavila je koordinatorica programa Nebulae Glenda Balucani, zaželjevši dobrodošlicu festivalskim gostima i hrvatskoj delegaciji zajedno s Miguelom Ribeirom, jednim od direktora festivala Doclisboa.

"U ime Hrvatske, a posebice naše dinamične zajednice dokumentarista, želim reći kako smo zaista sretni što smo ove godine zemlja u fokusu industrijskog programa Nebulae festivala Doclisboa. U vrijeme Covid-a, planiranje ovog događanja bilo je velik izazov, stoga želim zahvaliti Glendi i Miguelu na njihovoj ustrajnosti u tome da naši planovi postanu stvarnost.

Otkako sam prvi put posjetio Portugal 1990. godine, uvijek sam osjećao bliskost između naših dvaju zemalja. Možda zato što su obje zemlje male i okrenute moru, a samim time i prema cijelom svijetu. Iseljavanje je dio zajedničkog naslijeđa naših dvaju društava.

U audiovizualnom sektoru, obje se zemlje susreću sa sličnim izazovima, kao takozvane zemlje niskog produkcijskog kapaciteta. Stoga ne treba čuditi da su Portugal i Hrvatska prirodni saveznici u raspravama o europskim politikama koje oblikuju na našu budućnost. Uvelike cijenimo Luisovo staloženo i usmjereno vodstvo u svojstvu Predsjednika Europskog udruženja ravnatelja filmskih fondova i centara (EFAD).

I Hrvatska i Portugal uspjeli su pronaći svoj put do uspjeha na velikim međunarodnim festivalima. Obje su zemlje vrlo poželjne destinacije za snimanje, ne samo zbog naših prekrasnih krajolika, već i zahvaljujući vrlo kvalitetnim filmskim profesionalcima s kojima raspolažemo. Njih dvadesetero je ovamo stiglo iz Hrvatske i vrlo su sretni i počašćeni što će sudjelovati u aktivnostima u tjednu pred nama", rekao je u uvodnom govoru ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich, time otvorivši prvu međuinstitucionalnu suradnju ove vrste između Portugala i Hrvatske. 

Koktelu dobrodošlice, koji se održao uoči svečanog otvorenja festivala, prisustvovalo je više od 50 uzvanika, uključujući i Anitu Tršić, izvanrednu i opunomoćenu Veleposlanicu Republike Hrvatske te Borisa Dumančića, prvog tajnika Veleposlanstva RH u Lisabonu.   

Na početku ovogodišnjeg programa Nebulae, održane su dvije pitching sesije na kojima je 23 redatelja imalo priliku predstaviti svoje projekte u razvoju široj profesionalnoj filmskoj zajednici. Na prvoj pitching sesiji predstavilo se devet hrvatskih produkcija i koprodukcija izabranih između 40 prijava.

Fotografije s prigodnog druženja povodom otvaranja Nebulae, kao i fotografije s pitching sesija možete pogledati na OVOJ POVEZNICI. (*Napomena: autor fotografija s druženja je Gonçalo Castelo Soares; autor fotografija s pitchinga je João Alves)

Popis svih hrvatskih projekata možete pronaći OVDJE. 

U sesiji su sudjelovala i dva projekta iz Njemačke i Gruzije, zemalja partnera prethodnih izdanja programa. Druga sesija bila je posvećena polaznicima laboratorija za razvoj projekata, Arché, na kojoj je predstavljeno 12 filmskih projekata iz Portugala, Španjolske i Latinske Amerike.  

Sesija je održana uživo i online pred preko 200 gledatelja, u internetskom prijenosu uživo putem platforme programa Nebulae, što je omogućilo da se projekti predstave svim akreditiranim filmskim profesionalcima, na taj način šireći mogućnosti suradnje i koprodukcija. Snimka predstavljanja profesionalcima će biti dostupna do 31. listopada, zajedno s četiri hrvatska filma uvrštena u bazu filmova festivala Doclisboa, što nudi jedinstvenu priliku za otkrivanje najnovijih ostvarenja hrvatske kinematografije.   

Više o Nebulaeu i suradnji s Hrvatskom možete pronaći i na ovoj poveznici

Dobitnici nagrade Europskog udruženja dokumentarista, DAE Talent Encouragement Award (koja se sastoji od besplatnog jednogodišnjeg članstva za redatelje i producente i ciljanog savjetovanja s višim savjetnicima Udruženja), i nagrade Pitch the Doc (posebno priznanje jednom od izabranih projekata iz zemlje partnera), bit će proglašeni tijekom online dodjele nagrada i zatvaranja programa, 31. listopada, dok će dobitnici nagrada Arché biti proglašeni na ceremoniji zatvaranja festivala koja će se održati uživo, 30. listopada.  

Podsjetimo, u samom programu festivala, prikazuje se i dva hrvatska filma: Tvornice radnicima scenarista, redatelja i snimatelja Srđana Kovačevića te studentski film Volim autorice Anje Koprivšek. Uz to, programska sekcija Green Years svake godine surađuje s filmskim školama diljem svijeta, a ove godine predstavlja radove s Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu. 

Naslovne fotografije: otvorenje programa Nebulae
(autor fotografija: Gonçalo Castelo Soares)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.