Preskoči na glavni sadržaj

Hrvatski filmovi i projekti na 19. izdanju Doclisboe

Dugometražni dokumentarni film Tvornice radnicima autora Srđana Kovačevića prikazuje se na 19. izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Lisabonu, Doclisboi, koji se odvija od 21. do 31. listopada. U programu je i hrvatski studentski film Volim Anje Koprivšek, a na festivalu se prikazuje i retrospektivni blok filmova s Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu. Uz to, u sklopu industrijskog programa Nebulae predstavit će se devet hrvatskih projekata, povodom obilježavanja ovogodišnjeg partnerstva Doclisboe s Hrvatskom. 

Film Tvornice radnicima scenarista, redatelja i snimatelja Srđana Kovačevića dio je programa From the Earth to the Moon te se natječe za nagradu Healthy Workplace koju će dodijeliti Europska agencija za sigurnost i zdravlje na radu. 

Film je svjetsku premijeru imao u Međunarodnom natjecateljskom programu 28. izdanja festivala Sheffield DocFest u lipnju ove godine, a ljetos je osvojio nagradu za najbolji film domaćeg Liburnia Film Festivala. 

Tvornice radnicima je nastao u produkciji kuće Fade In, a producirali su ga Sabina Krešić i Luka Venturin. Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba. 

U natjecateljskom programu Green Years, posvećenom studentskim filmovima i autorima početnicima, prikazuje se studentski film Volim autorice Anje Koprivšek, koji nastaje u produkciji Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu. Polusatni dokumentarac govori o sestrama iz romske obitelji, Zimki i Nazmiji, koje odrastaju u Zagrebu. Njihov odnos određen je sudarom njihovih karaktera, ali i čvrstom sestrinskom ljubavlju. Ljeto prije polaska u srednju školu provode zajedno plešući, pjevajući i lutajući zagrebačkim parkovima i ulicama. Zimkin odlazak u dom i veza s dečkom Tinom stavlja nove izazove pred njen i Nazmijin odnos. Film ih prati kroz to turbulentno razdoblje i postavlja pitanje – imaju li svi pravo na bezbrižno iskustvo puberteta ili je ta bezbrižnost privilegija? 

O najboljim filmovima u programu Green Years odlučuje tročlani međunarodni žiri, u čijem je sastavu i hrvatski redatelj Igor Bezinović.

Sekcija Green Years svake godine surađuje s filmskim školama diljem svijeta, a ove godine predstavlja radove s Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu. Riječ je o retrospektivnom programu koji se sastoji od 16 filmova, nastalima od 1970-ih do danas, a neki od njih su rani radovi danas etabliranih hrvatskih redatelja poput Vinka Brešana (Naša burza), Zrinka Ogreste (Intermezzo), Ivana Salaja (Drugi kat, podrum), Nenada Puhovskog (Činča), Katarine Zrinke Matijević (Dvoboj) i mnogih drugih. 

Popis svih filmova u programu posvećenom filmovima s ADU-a pronađite na ovoj poveznici (podnaslov: ADU Special Session). 

Hrvatska na Nebulaeu

Svake godine Nebulae, industrijski program Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Doclisboa, odabire zemlju partnera i predstavlja filmske profesionalce iz te zemlje. Ove godine, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Doclisboa ugošćuje Hrvatsku organizirajući prigodni program sastanaka, prezentacija te pitching sesiju za projekte iz Hrvatske. 

Pitching će biti prilika da se odabrani projekti u razvoju predstave široj međunarodnoj stručnoj javnosti, to jest, festivalskim selektorima, producentima, distributerima i drugim međunarodnim filmskim profesionalcima.

 Odabrani hrvatski projekti:  

 • Godina prođe, dan nikako, Renata Lučić 
  Produkcija: Tamara Babun – Wolfgang&Dolly

 • Budi realan, traži nemogućeVanja Juranić 
  Produkcija: Vanja Jambrović, Tibor Keser – Restart
 • Biti u rodu s Johnom Malkovichem, Luka Mavretić
  Produkcija: Paulina Križić, Anita Juka – 4Film 

 • Cordon, Anton Mezulić
  Produkcija: Oliver Sertić, Suzana Erbežnik – Restart
 • Vuk europske unijeJadran Boban
  ​Produkcija: Dana Budisavljević – Hulahop

 • Motel, Filip Mojzeš
  Produkcija: Daria Blažević – Umjetnička organizacija Kadromat, Matej Merlić – Castor Multimedia

 • Djeca mog brataMilivoj Puhlovski
  Produkcija: Mirta Puhlovski – Metar60 

 • Ljudi u mojoj kući, Tatjana Božić
  Produkcija: Magdalena Petrović, Wout Conijn, Jacob Gesink – LEWA productions, Conijn Film, Spacedust productions (Hrvatska, Nizozemska)

 • Underground top lista, Lidija Špegar
  Produkcija: Nenad Puhovski, Factum 

Svi navedeni projekti nastaju uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. 

Uz to, četiri hrvatska filma predstavit će najnoviju domaću produkciju na festivalskoj online videoteci

 • Hrvatskog narodnog preporoda, Goran Dević
 • Na snježnoj crti, Goran Ribarić
 • Put su ljudi, Tomislav Krnić
 • Osijek – Kopenhagen, grad traži ubojicu, Ivan Faktor

Nebulae se održava od 21. do 25. listopada uživo, te se nastavlja do 31. listopada online

Festival Doclisboa prvi se put održao 2002. godine, te je dio DOC Alliancea - partnerstva među sedam europskih festivala dokumentarnih filmova. Portugalski festival ove se godina održava od 21. do 31. listopada. Više detalja o festivalu možete saznati na službenoj stranici.  

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.