Preskoči na glavni sadržaj

15 godina uspjeha: MEDIA & Hrvatska – filmska ljubav bez premca

Već 15 godina traje filmska ljubavna priča Potprograma MEDIA, Deska Kreativne Europe – Ureda MEDIA Hrvatske i hrvatskih kreativaca, filmskih i televizijskih profesionalaca te autora videoigara.

Na današnji dan, 17. ožujka, 2008. godine ostvarena je mogućnost sudjelovanja hrvatskih redatelja, producenata, scenarista i ostalih koji se bave audiovizualnim djelatnostima u Potprogramu MEDIA te natjecanja za financijska sredstva što ih Europska komisija kroz ovaj fond osigurava za potporu produkciji, promociji i distribuciji europskih audiovizualnih programa. Time je Hrvatska započela svoj put uspjeha. 

MALA ZEMLJA VELIKIH USPJEHA

Do kraja 2021. godine hrvatski korisnici osigurali su za svoje projekte 11,5 milijuna eura čime su Hrvatsku pozicionirali pri samom vrhu ljestvice uspješnosti među zemljama članicama.

Drugim riječima, osiguranim sredstvima podržan je razvoj 77 hrvatskih filmova i TV serija, 3 kratkometražna filma i 4 hrvatske videoigre, te proizvodnja 2 televizijska projekta, dok je 160 organizacija sudjelovalo u sklopu 544 projekta.

Hrvatska je jaka i na području promidžbe i distribucije europskog filma – čak 16 hrvatskih kina dio je jedinstvene mreže kina Europa Cinemas, 6 hrvatskih filmskih festivala nalazi se na popisu MEDIA festivala, dok je 9 hrvatskih distributera osiguralo potporu za distribuciju europskog filma.

MEDIA desk pruža savjete i odgovara na upite hrvatskih audiovizualnih profesionalaca, pojašnjava različite strategije financiranja i kriterije prihvatljivosti njihovih djela, te osmišljava i organizira inovativne i kreativne radionice kao bitne instrumente izobrazbe, informiranja i umrežavanja hrvatskih i europskih filmskih profesionalaca.

Tako je DKE – Ured MEDIA RH od osnutka do danas (su)organizirao čak 341 događanje.

OBILJEŽAVANJE 15 GODINA USPJEHA: CHRISTINA PELEKANI & WENDY BERNFELD

Tijekom cijele godine slavit će se ljubavna priča MEDIA i Hrvatske, a slavlje kreće s predavanjima i individualnim konzultacijama dvije vrsne stručnjakinje.

Christina Pelekani, iskusna filmska profesionalka koja je u filmsku industriju zakoračila kao kreativna direktorica u filmskim kampanjama, voditeljica marketinga i savjetnica za akvizicije, 31. ožujka dat će uvid u marketinške i distribucijske strategije - ključne segmente prijave za razvoj filma, stavljajući naglasak na filmove koji dolaze iz tzv. malih zemalja.

Wendy Bernfeld, pravnica po struci, 5. travnja će na svojem predavanju te putem timskog rada dati uvid u pravne "tips & tricks" koje svaki producent treba imati u vidu kada dogovara i pregovara prikazivanje svojeg filma na digitalnim platformama.

Predavanja su besplatna i otvorena za javnost, a s obzirom na ograničen broj sjedala, svoje mjesto rezervirajte na vrijeme, prijavom na niže navedene linkove:

Biografije Christine Pelekani i Wendy Bernfeld nalaze se s gornje desne strane teksta. 

Predavanja će se održati u zagrebačkom prostoru kreacije Urania, a do kraja godine očekuju nas brojna događanja poput obilježavanja Dana Europe, pitching radionice posvećene kratkom filmu u sklopu Festivala mediteranskog filma u Splitu, događanja u sklopu Zagreb Film Festivala, obilježavanja Noći europskog filma te pitching događanja posvećenog TV projektima iz regije „Series Rough Pitch – The Balkan Way“.

Za više informacija zapratite Facebook stranicu @CEDCroatiaMEDIA ili posjetite www.mediadesk.hr.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.